Чаканата от близо 1200 делегати реч на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов все пак се случи - близо три часа след старта на четвъртоно Национално събрание на ГЕРБ. Което избра лидер - разбира се, Борисов, и ново партийно ръководство.

Борисов говори през съпартийците си най-вече за опозицията в лицето на БСП и нейната „завист“ за стореното от ГЕРБ през годините и затвърди заявките, че никога няма да влязат в коалиция с левицата.

Затвърди също така близките отношения с коалиционния партньор "Обединени патриоти", въпреки караниците с „Валери“ (Симеонов).

„Благодаря на коалиционните партньори, разсейват ежедневно страховете, които се опитват да ни вменят. Трябва да се поддържаме с колегите от Патриотичния фронт. Преди шест месеца друг освен нас с патриотите нямаше кой да направим правителство. Ако искат (от опозицията, б.р.), да променяме Конституцията и на всеки шест месеца да правим предсрочни избори. Но да знаем, че едни предсрочни избори струват 50 милиона. 50 милиона сега правителството отпусна за коледни надбавки на пенсионерите“, започна лидерът.

След което също като заместника си Цветан Цветанов изтъкна какво е направило и прави правителството през годините. Като обърна специално внимание на протеста, който протича паралелно в центъра на столицата, с искане за оставката на кметицата Йорданка Фандъкова:

„100-ина души от БСП излези да спасяват София. Какво ще й спасявате на София! Аз като станах кмет 50 детски градини бяха откраднали! Ние 90 нови направихме. Сега щяха да са 150 и сега нямаше да чакат деца. Последните 5-6 реда от нашия конгрес могат да отидат да направят контрамитинг!“ „Въобще да не им се притесняваш за София“, обърна се Борисов към Фандъкова.

После мина през темата „приватизация“, като пак акцентът падна върху хората на Корнелия Нинова:

„Излизат и викат „Защо махате давността?“. Искаме да атакуваме приватизационните сделки? - Не – искаме да атакуваме тези, които са ги направили“.

„Излиза един усмихнат такъв... ми аз си спомням как правеха приватизацията в София. Вълци и мечки се занимаваха с чистотата“, продължи Борисов като под „усмихнатия“ навярно трябва да се разбира екскметът Стефан Софиянски.

„На Лъвов мост не можеше да се мине, на Телевизионната кула, „Ситняково“, Красно село... За 6-7 години музеи, култура... на фона на синьо-червената мъгла преди това“, продължи Борисов.

„Иван Костов, когото много уважавам, говори сутринта „Да, тогава фалираха предприятия“. Ама ние искаме да видим коя партия ги фалира и продаде на безценица. Що да не се изчисти тоя преход, що да не се изговори? 26 банки са фалирали на кой конгрес – 41-ия, 42-ия, 43-ия...? Нас ни тричат за санирането. Хиляди блокове санирахме, а тяхното е хиляди предприятия откраднати. Лидерът казвал „да“, а партията щяла да гласува „против“. Що?“, върна се пак на левицата Борисов.

И после пак си припомни за протеста в столицата: „Да спасим София от спасителите! Това трябва да е нашият девиз. Тези дето ще спасяват София и дебнат за едно изкривено колче, че то преди нямаше и едно колче.“

„Най-гадната дума в живота, която знам, това е „завист“. На тях им е гадно, когато хората или партията успяват. Един Григор Димитров – и за него пуснаха гадна дума и то виден журналист (Петър Волгин, б.р.). Викат: „Ние всички сме работили за договора с Македония“. Да, ама ние го подписахме“, сподели още със симпатизантите лидерът.

По думите му от БСП били готови да провалят и европредседателството. Той риторично попита как се водят заседания на Съвета без правителство. И в заключение заяви: „Така че, мобилизирайте се, няма да спрат. Никак не им харесва това. Прав е и Волен, че само ние можем да се свалим, защото социологическите проучвания показват, че другият вариант е БСП и ДПС. Да си приемем декларацията за некоалиция с БСП. Ние никога не сме си го мислили и предлагали като възможен вариант!“.