Разработчиците на Samsung успешно са синтезирали "графенови топки", с които литиево-йонните батерии могат да издържат по-дълго и да се зареждат по-бързо, съобщиха от корейската компания.

Според техните данни новият метод позволява 45% повече капацитет и 5 пъти по-бързо зареждане. В момента най-бързите батерии се нуждаят от поне час за пълен заряд, графенът ще позволи това време да спадне до 12 минути.

В добавка новата батерия може да поддържа температура от 69 градуса по Целзий, което ще позволи употребата им и в електромобили.

Използването на графен - алотропна форма на въглерода, подобно на графита - в батериите не е нова идея. Но опитите с чист графен, макар и изключително успешни - прототипите обикновено се зареждат за секунди, - не са икономически практични. Производството е просто твърде скъпо за момента.

Вместо това Samsung са използвали "топки" от графен за анода и катода на батерията. Те са открили механизъм, с който да синтезират графен с помощта на силикат в триизмерна форма. Материалът е свръхпроводим - до 10 пъти повече от силиция. Така е нужно малко от него, но с впечатляващ ефект. Технологията вече е патентована в Южна Корея и САЩ, съобщиха от компанията.