Руският президент Владимир Путин мина като вихър през Близкия изток, като само за един ден посети Сирия, Египет и Турция.

В Сирия той за трети път обяви частично изтегляне на руските войски. Идат избори и трябва да бъдат намалени разходите по намесата, а Путин да реламира себе си като глобален лидер, коментират западни медии. В Москва язвително подмятат за "геополитическата завист на Запада". Доналд Тръмп е готов да отложи свалянето на Башар Асад до 2021 г.

"Господ обича Троицата" - тази поговорка Кремъл очевидно смята за подходяща и за военната операция в Сирия,пише в. "Нойе Цюрхер цайтунг". През март 2016 г. и през януари т.г. Москва вече обявяваше значително намаляване на контингента в Сирия. И двата пъти обаче примирието се оказа крехко.

Третото съобщение се прави в изцяло променена стратегическа обстановка. "Ислямска държава" е унищожена. Сирийските правителствени войски с помощта на руските и иранските сили си върнаха под контрола последния останал район на западния бряг на река Ефрат. Режимът на Асад контролира маршрута на доставките от съседен Ирак. Останалите бунтовнически формирования в страната едва ли представляват опасност за него.

За Путин това е идеалният момент да започне частично изтегляне на войските и да намали разходите за интервенцията, отбелязва изданието. Асад горе-долу твърдо си стои на мястото, а американците престанаха да искат на висок глас смяна на властта в Дамаск.

Липсващият блясък

Въпреки това на руската победа й липсва блясъкът. Тя е помрачена от бомбардировките над жилищните райони в източните части на Алепо и от цинизма, с който Москва се опитваше да омаловажи използването на химическо оръжие от страна на Асад.

Сирия е далече от мира и Русия не е в състояние да й предостави значителна икономическа помощ. Оставащите под контрола на Москва бази в арабската република ще бъдат символ не само на новопридобитата нейна власт в Близкия изток, но и символ на тежестта, която тя още дълго ще трябва да носи на плещите си.

Но приоритет за Путин е убедителното му преизбиране за президент и той знае, че народът се отнася скептично към рискованата активност в далечна Сирия. Обявяването на изтеглянето на войските добре ще пасне на патриотичното послание, че Русия при Путин отново стана победоносна държава.

Израелският вестник "Аарец" пък обръща внимание на това кой първи е посрещнал Путин на пистата в авиобазата "Хмеймим". Това бил руски офицер, а чак след това се приближил Башар Асад.

Посланието е ясно. Путин беше там, за да инспектира най-новия руски преден пост, отбелязва изданието. Съобщението за изтеглянето е новина предимно за вътрешна консумация в Русия. В Сирия то изглеждаше иначе - че Русия вече има своя постоянна база в Близкия изток.

Руски военнослужещи приветстват Путин в "Хмеймим".

Краткото спиране на Путин в "Хмеймим" беше до голяма степен почетна обиколка. Путин нито възстанови Сирия, нито има намерение да го направи. Той искаше само да спаси масовия убиец, който все още е президент на арабската република. За останалите страни от региона, сред които Израел, това означава, че поне засега при всякакви следвоенни договорки те ще си имат работа с Путин.

Вихрената обиколка на Путин из Близкия изток трябваше да покаже, че руското влияние в региона нараства, а ролята на САЩ продължава да намалява,коментира в. "Ню Йорк таймс".

В Египет Путин и Абдел Фатах ал Сиси обсъдиха няколко въпроса, отразяващи нарастващата роля на Москва. Русия се съгласи да възобнови преките туристически полети до Египет.  Двамата президенти се разбраха също така Русия да строи първата в тази арабска страна АЕЦ.

В Турция на дневен ред бяха политически преговори по повод края на войната в Сирия и продажбата на руски ракетни системи С-400 на Анкара.

Русия изцяло се възползва от нежеланието на САЩ да се замесват във всякакви близкоизточни конфликти, заключава вестникът.

Същевременно Москва няма намерение да подкрепя до безкрай отслабена сирийска държава със съмнителна легитимност. Путин се стреми да обяви победа не само във военно отношение, но и с цел да утвърди собственото си лидерство в сферата на международните дипломатически усилия, които смята за венец на завръщането на Русия на международната сцена като равна на САЩ.

Ключът към случващото се днес е в липсата или в недостига на правилно поведение на Запада в региона, отбелязва в. "Тан".

Изданието обръща внимание, че в Сирия Путин сякаш бе домакин на Асад. Двамата се срещнаха не в президентския дворец в Дамаск, а в построената от Русия военна база.

Египет, който бе следващата кратка спирка на Путин, получава годишно от САЩ помощ в размер на 1,3 милиарда долара. Руският лидер обеща кредит от 25 милиарда за построяването на първата АЕЦ там. След аварията в Чернобил през 1986 г. Кайро на няколко пъти отклонява подобни предложения. Сега обаче Москва постави на кантара предстоящото възобновяване на полетите до Египет, прекратени след взрива на борда на руския самолет над Синай през 2015 г. Липсата на такива полети бе огромен удар за икономиката на Египет.

САЩ трябва да намерят начин да засилят военните си позиции в региона на фона на нарастващата заплаха за Близкия изток от Русия, заявява през изданието  Джошуа Красна - експерт от Института за изследване на външната политика във Филаделфия.