"Моля всичките си приятели да ми помогнат да поправим веднага това въпиющо безобразие! Не знам да има друг стенопис в НДК, на който по време на българското председателство на ЕС да е монтиран екран! Фреското на баща ми, Йоан Левиев, е истински шедьовър, изпълнен в традициите на най-добрите български и световни майстори. Видях снимката току-що тук, във фейсбук, и имах чувството, че се задушавам! Този екран трябва да бъде свален веднага, а ако има увреждане по произведението, да бъде поправено!"

Това написа дъщерята на Йоан Левиев - Йоана, в профила си във фейсбук ден след като министрите на европредседателството и на културата Лиляна Павлова и Боил Банов показно "откриха" ремонтирания Национален дворец на културата под прожекторите на десетки тв камери и фоторапарати.

Фотографите обаче са уловили и "този полет на творческата мисъл" - върху стенописа "Човекът и мирът" на покойния вече именит наш художник (брат на джаз музиканта Милчо Левиев) е сложен телевизионен екран, спуснат с въжета. Десетки се възмутиха във фейсбук, а снимките вече заживяха собствен живот, споделяни от фейсбук потребителите.

По-късно от управата на двореца написаха във фейсбук страницата си, че са провели разговор с Левиева, който протекъл в приятелски тон. Екранът е бил поставен "с цел временни технически тестове" на 10 см напред и по никакъв начин не уврежда стенописа.

Оаказва се и че "окончателното място на този екран по време на срещите и заседанията от програмата на Председателството предстои да се уточни".

Ето целия отговор:

"След ремонта на НДК всички над 80 произведения на изкуството, разположени в залите и фоайетата на НДК, са частично реставривани. Министерство на културата и управленският екип на НДК твърдо вярват, че произведенията на изкуството превръщат двореца в уникален културно – конгресен център в Европа и държат произведенията на изкуството в НДК да бъдат показани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в пълния им блясък.

В момента в НДК се правят технически проби в залите, предназначени за Председателството. Екранът пред стенописа „Човекът и мира” на Йоан Левиев в зала 8 на НДК е поставен с цел временни технически тестове. Той е позициониран на 10 см. пред произведението на изкуството и по никакъв начин не го уврежда. Окончателното място на този екран по време на срещите и заседанията от програмата на Председателството предстои да се уточни и той по никакъв начин няма да остане на същото място.

Това беше ясно обяснено и от министъра на културата Боил Банов по време на вчерашната обиколка с медиите в НДК.

Междувременно председателят на борда на директорите на НДК Борислав Велков проведе разговор с дъщерята на художника Йоан Левиев- Йоана Левиева Сойер, който протече в приятелски тон и я увери в горното, както и че екипът на НДК полага всички усилия да съхрани изкуството в НДК."