Един от симптомите, че една партия не отива на добре е броят на кандидатите за лидерския пост. Сергей Станишев официално подаде оставка, а на конгреса на БСП на 27 юли се очаква да бъде избран неговия наследник. Номинациите от партийните структури продължават, част от спряганите имена ще се откажат до конгреса, други ще си направят отвод на самия форум. Роят се обаче партийците с амбиции да оглавят постстанишевата БСП.  

Стойнев или младият Станишев

Когато на последния пленум лидерът на БСП Сергей Станишев посочи за нов зам.-председател на партията Драгомир Стойнев, всички видяха в това знак, че го гласи за свой заместник на лидерския пост в БСП. За да извърши нещо като плавен преход – любим израз от опорните точки на управляващите напоследък.

Много анализатори веднага определиха този тип промяна като запазване на статуквото в партията. „Драгомир Стойнев не се различава по нищо от младия Станишев”, каза социологът Антоний Гълъбов.

38-годишният министър на икономиката и енергетиката съвсем формално има няколко общи неща със Станишев - роден е на 6 май, ден след лидера си, но няколко години по-късно, в чужда държава - този път в либийския град Триполи, има добро европейско образование – магистър по икономика в Сорбоната, учил е в престижното френско училище за кадри и политици ENA, има редица специализации.

Най-интересно е неговото доста бързо кариерно израстване – като в сивито му има само постове в държавната администрация. Започва като експерт при президента Георги Първанов, после е експерт в МС, икономически съветник на премиера Сергей Станишев по времето на Тройната коалиция, депутат и председател на социалната комисия в миналото народно събрание. Любопитното е, че през 2012 г. бившият икономически съветник на Станишев Драгомир Стойнев се кандидатира за председателския пост в БСП срещу лидера си. Отказа се в последния момент от състезанието. Тогава даже той беше заподозрян за човек от лагера на Първанов, затова и изборът му за член на кабинета се смяташе за изненада. Стойнев обаче не получи социалното министерство, за което се предполагаше, че е натрупал достатъчно експертиза, а пълното с подводни камъни мегаминистерство на икономиката и енергетиката. Неясно защо – защото Станишев разчиташе, че ще се справи, или с идеята да го провали. Стойнев не е сред любимците на твърдия електорат на БСП – с подкрепата си за плоския данък, както и с лансирането на американската компания „Уестингхауз” за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, позицията му за шистовия газ. Въпреки уверенията си в противното, икономическият министър засега не успява да се отърве и от подозренията, че парите на подопечното му ведомство и свързаните с него държавни компании са били изтеглени целенасочено и масирано от КТБ и така са отпочнали кризата там. А редица решения в енергетиката, взети в полза на близки до Делян Пеевски фирми, насочват основателно или не, подозренията за връзки в министерството с депутата от ДПС.

Според някои отиграната благосклонност на Станишев към икономическия му министър като го посочи негласно за свой наследник, може да е съзнателно желание да го извади от играта. Дори и несъзнателно да е, изглежда, че червеният актив все по-настойчиво свързва Стойнев със задкулисието, зачестяват твърденията, че той ще управлява с Пеевски.  Министърът вече получи солидно рамо от шефа на БСП в София-област Кирил Добрев, който обяви подкрепата си в балкански стил и се запомни с репликата: „Жените стават за други работи” по отношение на Мая Манолова. Структурите в страната обаче приемат Стойнев с немалка доза подозрение. Любопитно е сивият кардинал на червената партия Димитър Дъбов накъде ще наклони везните на своята подкрепа. Твръди се, че верният досега на Станишев Дъбов не бил голям почитател на икономическия министър. Той обаче не известен и с привързаността си към Янаки Стоилов. С подкрепата си Станишев вече може да е отстрелял Стойнев. Така може би се отваря и пътят към лидерското място на Михаил Миков.

Янаки Стоилов - антисистемният вечен кандидат

Кандидатът на Лявото крило в БСП, наследник на идеите на покойния Александър Лилов за една нетолкова социалдемократическа партия, сега силно залага на картата „антиПеевски”. В интервютата си напоследък Янаки Стоилов не пропуска да наблегне на факта, че е бил сред малкото в соцгрупата, противопоставили се на кандидатурата на депутата от ДПС за шеф на ДАНС.  Като знак, че не одобрява партийната политика след изборите, той се оттегли от ръководните постове в групата, набира точки като нарече „фашистки” закона за банковата цензура. Стоилов е един и от малкото народни представители в 42-о НС, който носи духа на парламентаризма в чистия му и привлекателен вид без простащина и лични задявки. Той е сред бащите на конституцията, участник във ВНС, депутат в почти всички народни събрания без 37-ото, доцент, преподавател по теория на правото в Софийския университет, в известен смисъл е феномен с политическото си дълголетие. Минава за любимец на партията, винаги е избиран в Националния съвет на БСП с най-много гласове, нещо като пример за чистотата на лявата идея. Янаки Стоилов обаче е известен още и като вечния кандидат за лидер на БСП. В партията още помнят как през 1991 г. посочен от Лилов за председател той се дърпа с аргумента, че е твърде млад. През 2006 г. Стоилов създаде Лявото крило в БСП, през господстването на Станишев непрекъснато е спряган като кандидат за лидер. Хората, които приемат сегашната твърдост на Янаки Стоилов с недоверие, смятат, че той е кабинетен тип политик, който не може да овладее цялата партия особено в състоянието на разпад, в което се намира в момента и при действащите разнообразни центробежни сили. И че Стоилов твърде дълго е играл ролята на вътрешен полуопозиционер, флиртуващ деликатно с чувствата на твърдите партийци и трудно ще излезе от нея.

Михаил Миков- танцуващия около масата

Пред седмицата председателят на парламента Михаил Миков обяви официално, че ще се кандидатира за лидер на БСП. В това заявление някои бързо привидяха във видинския политик истинският наследник на Станишев и го класираха като много сериозен претендент. Акциите на Миков обаче рязко се срутиха след вчерашното организирано от доброжелатели „медийно мероприятие”. Все още парламентарният шеф е отснет как с радостна усмивка и известен блясък в очите пляска одобрително на недотам облечена девойка, която върти гюбеци на масата пред местни червени кадри.

Разбира се, как палавата снимка ще повлияе на червения актив е все още рано да прогнозираме, но едва ли ще е в полза на Миков. Тя обаче някак хармонично се връзва с хумористичния образ на подпийнал парламентарен шеф, граден в „Господари на ефира”.

Бившият министър на вътрешните работи в кабинета „Станишев” със сигурност няма да бъде запомнен като авторитетен председател на НС. Миков не успяваше да контролира махленщината и да прекъсва персоналните обиди, а често и сам даваше лош тон със съмнителни смешки като „Волумето на мах” и говоренето на „ти” на депутатите от парламентарната трибуна, както и с избирателни тълкувания на парламентарния правилник. За Миков е несъмнено, че е верен и безкритичен войник на партията, който досега следваше и подкрепяше неотклонно Станишев във всичките му решения. Като такъв той олицетворява партийното статукво в целия му блясък.

Мая, която иска да стане пчелата майка

По неясни причини най-експлоатираната и преекспонирана физиономия и глас на партията в последната една година Мая Манолова е решила да се рекламира като  лицето, което носи промяната в БСП. Как точно сегашната зам.-председателка на парламента, автор на критикувания Избирателен кодекс, който даде мегдан на Бойко Борисов да говори за кусурите на „кюстендилската правна школа”, неуморен защитник на кабинета и Станишев в частност, и говорител на всички опорни точки на „Позитано” 20, олицетворява промяната в БСП, е все още загадка. Безспорно е, че ще ако тя стане шеф на БСП , ще има смяна,  но само на един стереотип за жена начело на партията. Това обаче ще е само формално разнообразие. Но бабите от цялата страна, не само от кюстендилско ще имат възможност да се любуват отблизо на прическата на политичката, която ги разсейваше, докато трябваше да внимават как да гласуват преференциално. Факт е, че тънкостите в кодекса на Манолова затрудниха червения електорат, който по погрешка изпрати в Брюксел №15. Напористостта не винаги е достатъчна, коментираха случая независими наблюдатели.

Никой не може да отрече на Манолова обаче изключителната работоспособност, неизчерпаемата енергия, борбеност и готовност да защитава кауза докрай. Кюстендилската правистка сега се рекламира и като партийка трето поколение, а дъщеря й – член на БСП от няколко години – като четвърто поколение. Така Манолова отговоря на критиките, че е партиен парашутист. Семейната партийност се допълва и от мъжа й – военният министър Ангел Найденов.   Манолова е известна като „острието на БСП”, а Кирил Добрев преди време даже я определи като „по-голям пич от повечето мъже”, депутатки от ГЕРБ пък изразиха съмнения, че мъжките хормони на Манолова са вповече.

На официалната й страница в интернет пише: „Мая се занимава със спорт – играе футбол, женски и смесен. ..Нейна слабост са модата и дрехите. Обича да е стилно облечена и да изглежда добре.”

Депутатката безспорно е може би най-разпознаваемото извън партията лице на БСП. Сега твърди: „Аз никога не съм искала подкрепата на апарата. Според мен доверие се печели отдолу нагоре. Партията е в криза, има криза и в морала, от което страда цялата българска политика”. Манолова разчита много на медийната си популярност, напоследък прави впечатление нарасналата благосклонност на близки до Пеевски медии към зам.-шефката на НС.

Много тихата напоследък Корнелия

Бившият шеф на столичната партийна организация Румен Овчаров обяви наскоро, че е крайно време БСП да има за лидер жена, като даде ясно да се разбере, че няма предвид Мая Манолова. За момента обаче Корнелия Нинова, другата дама кандидат, изглежда, че ще играе може би важна, но по-скоро поддържаща роля в пиесата „Избор на нов лидер”. Според нея „Целта не може да е да отстраним ГЕРБ от власт. Това може да е само средство”. Така тя репликира Манолова. За Нинова целта била България да живее по-добре, заложи тя на общите клишета.

Депутатката обаче може да бъде и доста красноречива, и нападателна, почти колкото колежката си Манолова – в миналия парламент тя редовно атакуваше Борисов от парламентарната трибуна. В този беше доста тиха и небиеща на очи, изказваше се основно в качеството си на шеф на социалната комисия. По-запомнящата й постъпка беше оставката, която хвърли след провала на БСП на евроизборите. Нинова обаче има солидна и донякъде противоречива политическа биография.

Кариерата й започва по времето на кабинета „Костов” , когато през 1999 г. на крехка  възраст оглавява държавната тогава фирма „Техноимпортекспорт”. По времето на Тройната коалиция тя става зам.-министър на икономиката и енергетиката. Името й придобива публична известност по време на скандала, в който шефът на Националната следствена служба я замесва заедно с Румен Овчаров в опити за скрита приватизация на „Булгартабак”.

Сега Нинова твърди, че е „ничий човек и че винаги й е пречело, че е била пришивана към един ли друг”.

Сред кандидатите се оказаха и двама свързани с Варна депутати – Красимир Янков и Борислав Гуцанов.

40-годишният Янков напоследък минава за новата звезда на БСП, като се смята , че е лансиран много енергично от кръга около съпругата на Станишев Моника. Той започва като търговски представител на „Загорка” в Североизточна България, после работи на летище „Варна” и по времето на Тройната коалиция става началник на кабинета на министъра на икономиката Петър Димитров.  След това става областен шеф на БСП във Варна, в момента е секретар на Изпълнителното бюро на партията. Роденият в Стара Загора червен депутат не е особено активен в пленарна зала – има едно-единствено питане към финансовия министър Петър Чобанов на парламентарен контрол. Медийните му изяви също са ограничени и незапомнящи се, като Янков разчита най-вече на заучените кухи фрази. Проявява се като ревностен защитник на официалната линия на БСП.

Янков е в сложни отношения с другия варненски депутат и кандидат сега за лидер на БСП  Борислав Гуцанов като двамата често си съперничат за властта на местно ниво в морския град.  Възпитаникът на висшето военноморско училище, любител на яхти и бивш шеф на общинския съвет във Варна и досега остава познат на широка публика най-вече със среднощния арест, който Цветан Цветанов му устрои в т.нар. акция „Медузи”. По-късно сегашният БСП депутат осъди държавата за това в Страсбург. Подобно на Янков Гуцанов се изявяваше като послушен следовник на политиката на Станишев и защитник на кабинета „Орешарски”.

Засега доста набъбналият списък завършва с името на шефа на пловдивския панаир Георги Гергов. Някога много близкият до Георги Първанов бизнесмен не спестява сега адмирациите си за Сергей Станишев.  Според Гергов той бил извършил за 13 години повече, отколкото повечето лидери на столетницата в цялата й история. Гергов, който е неуморен кандидат за различни постове – кмет на Пловдив, лидер на БСП и т.н., повтаря познатата си теза, че „България трябва да се управлява от успели, а не от неуспели такива”.  

Списъкът ще се актуализира още седмица, но от сега е ясно, че многото кандидати ще размиват гласове и ще се ползват удобно в апаратните изчисления. Битка на идеи едва ли ще има, но компроматната война вече е в разгара си.