Севернокорейските ракети са насочени към САЩ, но не и към Южна Корея, Русия или Китай.

Това заяви днес шефът на пхенянската делегация Ри Сон Гвон, цитиран от Ройтерс.

Новината дойде няколко часа след започването на първите преговори от две години насам между двете Кореи. Те се провеждат в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона на 38-ия паралел.

Ядрената програма на Пхенян не е въпрос между двете страни, допълни представителят на КНДР. Според него една дискусия по този въпрос ще има отрицателно въздействие върху връзките между Пхенян и Сеул.

На започналите днес преговори Северна Корея обяви, че ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище на зимната олимпиада в южнокорейския град Пьончан идния месец. В замяна Южна Корея ще обмисли временно вдигане на санкциите срещу КНДР, за да улесни участието на нейната делегация в игрите.

Двете кореи се разбраха за преговори между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението, както и за събиране на разделени семейства по случай Лунната Нова година през  следващия месец.

Заради ракетните изпитания на Северна Корея американският президент заплаши сталинистката държава с "огън и ярост". Пхенян от своя страна заяви, че е в състояние вече да достигне с ракети до континенталната част на САЩ.