Преди три години известният италиански готвач Роберто Флоре решава да предложи на гостите на събитие в Милано меню с насекоми. Когато разбират за това, властите отнемат лиценза му.

Само няколко дни по-рано обаче готвачът е предложил същото меню на европейски чиновници в Брюксел и всичко е минало по план.

Флоре е един от готвачите, станали жертва на различните национални регулации, които определят дали до масите ни могат да стигат буболечки или не.

От началото на тази година, вече няма повод за притеснение.

На 1 януари в сила влизат правила, които целят да направят регулациите еднакви във всички страни от Европейския съюз. Ако искате да опитате ларви в менюто си, вече свободно можете да го направите и в Италия.

Според предишните европейски правила (т.нар. регулация на новите храни, която се отнася за непознатите преди 1997 г. продукти, например киноа), не е ясно дали производителите могат да продават цели насекоми за консумация от хората, или само крила, например. Националните власти имаха свободата да забранят бургера със скакалци например, както прави Италия.

Много природозащитници и експерти определят насекомите като по-ефективен източник на протеини в сравнение със замърсяващите околната среда телена и прасета. Освен отвращението на много хора и нежеланието им да опитат храна с насекоми, производителите в Европа винаги са се сблъсквали с липсата на ясни регулации.

Според международна организация от два килограма храна, дадена на буболечки, се получава един килограм годна за ядене от човека храна. Едно теле например за осем килограма храна, която получава, може да осигури един килограм храна за човека. Освен това насекомите произвеждат много по-малко парникови газове и амоняк, отколкото добитъка. Това ги прави добра алтернатива за изхранване на непрекъснато растящото население на земята, което ще достигне 9 милиарда през 2050 г., твърди Агенцията по храните на ООН.