Сега е идеалният момент да пренесете своя бизнес и своите инвестиции в САЩ. Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на речта си на Световния икономически форум в Давос.

"Америка на първо място не значи Америка сама", заяви Тръмп. "Когато Америка расте, расте и останалият свят."

Президентът отбеляза като основно постижение на управлението си мащабната данъчна реформа, която прави САЩ подходящи за развитие на бизнес. От началото на мандата му са създадени 2.4 милиона работни места, а безработицата е най-ниската в американската история, заяви президентът.

Не може обаче да имаме честна и свободна търговия, ако някои страни експлоатират системата на гърба на други, отбеляза Тръмп. 

"Искаме свят, в който всички просперират. Всяко дете да живее в свят без насилие", каза още той.

Ключова за това е сигурността, отбеляза американският държаен глава.

"Ще направим всичко възможно, за да се предпазим от тероризма, и контролът върху  имиграцията е ключов за това", заяви Тръмп.

Новопристигащите, които могат да допринесат за развитието на икономиката, са винаги добер дошли, допълни той.

Президентът на САЩ отбеляза постиженията на водената от Вашингтон коалиция срещу "Ислямска държава".

"Коалицията срещу "Ислямска държава" вече я е изтласкала от почти 100% от територията ѝ в Ирак и Сирия", каза Тръмп, но отбеляза, че има още много работа за вършене.

Имаме нужда от максимален натиск за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, коментира още той и допълни, че трябва да се направи всичко възможно, за да се спре пътят на Иран към ядреното оръжие.

"Не е достатъчно да инвестираме в икономиката, трябва да инвестираме в хората", заключи Тръмп. "Ние издигаме хората от зависимост към независимост."

 Президентът използва повода да атакува за пореден път медиите:

"Когато бях бизнесмен, пресата се отнасяше наистина добре с мен. Едва когато станах политик осъзнах колко гадни, подли, порочни и фалшиви могат да са медиите."

След това изказване в отговор на въпрос, американският президент беше освиркан от част от публиката.