Пълноправно членство в ЕС - това поиска турският президент Реджеп Ердоган в оттовор на предложение от Франция за партньорство между държавата и съюза. Думите на Еманюел Макрон са от началото на януари. Президентът на южната ни съседка е заявил в интервю за италианския вестник "Стампа",  че други варианти освен пълноправно членство в ЕС не го удоволетворяват. Интервюто е цитирано от БТА.

„ЕС трябва да спази обещанията, дадени на Турция.”

„Искаме пълно присъединяване към ЕС. Другите опции не ни задоволяват”, казва турският президент пред вестника.

По думите му „ЕС блокира преговорите за присъединяване към съюза и създаде впечатлението, че липсата на напредък в преговорите зависи от нас. Това е несправедливо. Несправедливо е и че някои страни от ЕС ни предлагат други опции вместо присъединяване”, добавя Ердоган.

Той напомня за ключовата роля на Турция за мигрантския въпрос: "Ние сме значими за спирането на мигрантите от Изтока, които се отправят към Европа, и също така да гарантираме стабилността и сигурността в Европа”.

От интервюто става ясно, че Ердоган очаква развитие по въпроса с преговорите между Турция и ЕС по време на планирана среща на върха във Варна през март. Според БТА пред "Стампа" турският президент е заявил, че очакванията му са: "лидерите на ЕС да премахнат в най-скоро време изкуствено наложените пречки по отношение на европейското членство на Турция. Както и да заемат конструктивна позиция, така че членството на Турция в ЕС да не се жертва за уреждане на вътрешнополитически сметки."

"С Борисов, Юнкер  и Туск сме отдавнашни приятели. Няма друг политик по-старши от мен в ЕС. Но силно ме огорчава следният факт. Тероризмът е проблем както в Европа, така и на други места по света. Но да вземем примера с ПКК - в Европа и в други страни ПКК е обявена за терористична организация, но виждате, че една група европейски депутати влизат в европейския парламент, закичени с парцалите на ПКК. Това са неща, които не бива да се допускат. Европа, от една страна, забранява ПКК, но в същото време европейски парламентаристи вкарват в техния парламент символите на една терористична организация", казва Ердоган.

И заявява, че Турция се бори с терористите - Кюрдската работническа партия, Силите за защита на народа и „Ислямска държава”, отбеляза Ердоган.

Ердоган е на 24-часово посещение в италианската столица Рим, където освен с първите мъже на южноевропейската страна ще се срещне и с папа Франциск.