Поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да отвори и на 21 септември, става ясно от съобщение на БНБ. От централната банка са стигнали до този извод, след като са разгледали представения от квесторите на затворения трезор отчет за финансовото състояние на КТБ към 30 юни.

Банката беше затворена на 20 юни, като БНБ обяви, че тя ще заработи на 21 юли. Но плановете на БНБ включваха нейното одържавяване и съответно, осигуряване от държавата на достатъчно средства, които да покрият всички депозити в нея в пълен размер, без тези на свързаните с трезора акционери. След като депутатите не приеха това предложение, БНБ удължи срока на надзора до 21 септември.

От днешното съобщение става ясно, че БНБ дава препоръки на квесторите на затворената банка и на и.д. подуправителя на управление "Банков надзор" до 10 септември да внесе в УС на БНБ предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор. По закон той може да продължи до 6 месеца - т.е. до 21 декември.

Освен това на квесторите се нарежда да сключат допълнителни договори с одиторските фирми „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД за цялостна оценка на активите на банката, която да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г.

От доклада на квесторите се вижда и какво е финансовото състояние на КТБ към края на юни:

"Активите на банката са 60896,2 млн. лева, което e със 741,4 млн. лева по-малко от сумата към 31.05.2014 г. Високо ликвидните активи са 144,3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671,9 млн. лева. Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776,9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5265,6 млн. лева. Депозитите от граждани и предприятия към 30.06.2014 г. са 5620,4 млн. лева, като намалението спрямо края на май е 630,7 млн. лева. Финансовият резултат на банката към 30.06.2014 г. е загуба в размер на 65,3 млн. лв. и се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл."

Същевременно квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ АД процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност (МСФО).

Пълната версия на доклада, без частта, която представлява търговска и банкова тайна, може да прочетете тук.