Европейската комисия замрази финансиране за 4.46 милиарда евро (113 милиарда крони) за Чехия, а хиляди чехи излязоха на протест с искания за оставката на премиера Андрей Бабиш, разследван за злоупотреби с европари.

Средствата са за предприемачество и иновации и са замразени за няколко месеца, уточни говорителка на Министерството на финансите. Те са за периода след 2015 година, като предишни финансови решения не са засегнати.

В началото на януари т.г. доклад на Европейската служба за борба с измамите OLAF установи  нередности с финансирането на проект на  Бабиш, известен като "Щъркелово гнездо". През 2008 г. милиардерът Бабиш, сочен за един от най-богатите хора в Чехия, прикрил собствеността си върху агроконферентния център, за да получи проекта субсидия от 2 млн. евро. 

След като европарите били получени, фирмата отново се върнала в холдинга на Бабиш Agrofert, най-големия работодател в Чехия.

Замразяването на еврофондовете идва на фона на политическата криза в страната. През януари кабинетът на Бабиш изгуби вот на доверие и сега той е начело на служебно правителство и със свален имунитет именно заради скандала с евросредствата. 

Макар партията на Бабиш - ANO, да спечели изборите миналата есен, тя има малцинство в парламента и никой не иска да управлява с нея, поне докато Бабиш е премиер, стана ясно още в началото на годината.

Президентът Милош Земан, преизбран през януари, обеща да връчи на Бабиш мандат за съставяне на правителство, но за тази цел той трябва да намери коалиционни партньори. Преговорите със социалдемократите се провалиха на 6 април и Бабиш не казва какво смята да предприеме. Той ще срещне със Земан по-късно днес.

Хиляди чехи излязоха на протести вчера с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш. Според демонстрантите човек, срещу когото се отправят криминални обвинения, не следва да бъде начело на правителството.

Снощи няколко хиляди демонстранти се събраха на Вацлавския площад в Прага, а около 2000 - в Бърно, втория по големина град в Чехия.

Остава ли Бабиш на премиерския пост

Бабиш ще приеме варианта, в който президентът Земан може да даде право на някой друг от АНО да сформира ново чешко правителство, казва премиерът в интервю за вестник Lidove noviny (LN). Бабиш обаче каза, че не очаква Земан да предприеме такава стъпка.

"Ако ми каже, че иска да овласти Ричард Брабек (министър на околната среда), ще уважа това", казва обаче Андрей Бабиш.

Земан държи на думата си, той ми даде обещание и време до края на юни, заяви още милиардерът-премиер, който досега е отхвърлял възможността да не бъде начело на правителството.

В края на февруари Бабиш заяви, че ще бъде единственият кандидат на АNO за премиер "до смъртта си".