Британският медиен регулатор Офком започна седем разследвания по повод отразяването на новините от RT (Russia Today) - подкрепяната от Владимир Путин телевизия, специализирана в „изкопаване“ на „алтернативни факти“, раздухвани от съмнителни специалисти с цел да посяват съмнение по неудобните новини.

Ето как изглежда едно предаване на британския канал на RT:

...

- Вие гледате RT. Сензационна нова информация поставя под съмнение твърденията, че сирийският лидер Башар Асад е извършил химическа атака в Дума. Ексклузивни кадри показват радостни хора, които се пръскат с дезодоранти като символ на прочистването на града от бунтовници (кадри на шестима с фанелки „Горд съм да съм от Дума“, които разпръскват аерозол от скалите). Сега с нас е директорът на прочутия в района си Център-за-изследване-на-Химическите-Атаки-Които-Не-е-възможно-Да-са-били-извършени-от-Съюзници-на-Русия. Браян, според вас това е едно празненство, а хората са прекалили с дезодоранта, нали?

- Дълго време съм изследвал предозирането с дезодорант и мога да кажа, че симптомите изглеждат същите като на снимките от Дума.

- Вярвам, че сте потвърдили тази хипотеза със сериозни тестове?

- Точно така. Вчера сутринта, в контролираната среда на моята баня, задържах пръста си върху дезодоранта на приятелката ми за почти пет минути и двамата за малко не припаднахме. Мисля, че това не може да е съвпадение и не може да го пренебрегнем. Да не забравяме и снимките от Дума, които показват щастливи хора, които изведнъж стават неустоими за жените.

- Много интересно. Сега имаме връзка с Алексей от Ерудирания-Институт-с-Абсолютно-Никакви-връзки-с-Кремъл. Алексей, тази химическа атака може да не е проведена, така ли?

- Точно така. Не само атаката не е извършена, но имаме доста силни доказателства да предположим, че израелците и ЦРУ са тези, които не са я извършили.

- Можете ли да ни кажете повече?

- Ако погледнете снимките от Дума, няма да видите на тях американци или израелци. Все едно някой ги е предупредил, че нещо лошо ще се случи.

- Впечатляващо! Как ще коментирате твърдението на предишния ни гост, който предположи, че става дума за предозиране с дезодорант?

- Напълно съвпада с това, което чувам. Не е имало нападение, но САЩ или Израел може да са заразили дезодоранта преди да бъде внесен в Сирия. Употребата на дезодоранти е известен западен навик, така убиха Троцки.

- Определено объркана история. В същото време във Великобритания растат противоречията по т.нар. отравяне на Скрипал. Все повече хора обвиняват за това украинците и евреите. Сега с нас е водещият експерт по отравяния в общинския съвет в Солсбъри.

- Да, аз наистина съм отговорник по чистотата, но съм работил по редица хранителни натравяния.

- И бяхте помолен да инспектирате кухнята на ресторанта, където баща и дъщеря Скрипал са вечеряли, което само по себе си ни казва нещо. Как ви се стори кухнята?

- Мисля, че беше много чиста.

- Подозрително чиста, биха казали някои. Разбира се, британците и израелците са много добри в почистването на кухни след внасяне на отрова. ОК, сега имаме връзка с жена, която за кратко е работила за британските служби за сигурност преди да напусне, за да разследва истинските извършители на атентатите от 11 септември. На базата на вашия опит, как ви се струва всичко това?

- Отдавна съм на мнение, че това предполагаемо нападение вероятно е хранително натравяне и то повдига въпроси за Великобритания. Знаем, че и двамата Скрипал са имали симптоми на гъбички по краката – това е британска отрова, изработвана в спортните клубове.

- Продължаваме с улегнал бивш депутат, дълго пренебрегван от държавата. Някои казват, че той е просто лъжлив нарцис, но това доказва, че е засегнал нечии интереси. Фалшифицира ли Великобритания всичко това като претекст за агресия срещу Русия?

- Всичко изглежда като слаб шпионски роман. Нищо не разбирам от химически оръжия, но според мен официалната версия е невъзможна. Още по-подозрителен е отказът на Великобритания да уважи искането на Русия Юлия Скрипал да се срещне с двама агенти на ФСБ за емоционална подкрепа.

- Точно така. Благодаря ви. Предстои да видите: антифашисти в подкрепа на Марин льо Пен – ще говорим с учен от Оксфорд, който не се появява често по телевизията. Надяваме се да се свържем и с един бивш министър, който да коментира възмутителната пристрастност на Би Би Си.

...

Фейлетонът на Робърт Шримсли е публикуван във "Файненшъл таймс". Преводът е на Клуб Z.