Подготовката и провеждането на Световното първенство по футбол за периода 2013-2018 г. ще осигури на Русия допълнително 1% от БВП (около 820 млрд. рубли) - близо €11 милиарда, показват предварителните резултати от изследванията на консултантската компания McKinsey. Дейностите по изграждане на инфраструктурата за футболните срещи и увеличаването на туристическия поток ще допринесе с допълнителни 80-110 милиарда рубли за инвестиции и 120-180 милиарда рубли в БВП през следващите пет години.

Въпреки че британският премиер Тереза Мей заяви, че най-вероятно Обединеното кралство няма да изпрати официални лица - министри и др., в делегацията си за Световното заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, бойкот засега не се очаква. Полският президент Анджей Дуда беше първият световен лидер, който подкрепи Мей, заявявайки, че няма да посети церемонията по откриването на турнира в Москва на 14 юни.

Руските прогнози са, че Световното по футбол може да бъде посетено от над 2 милиона туристи, като най-много се очакват в столицата Москва - 700 000-800 000. 

По официални данни 1.2 трилиона рубли (около 91.3 милиарда евро) са изхарчени за подготовка на Световното по футбол, показват данните на McKinsey. Основно инвестициите са в изграждането на спортна и транспортна инфраструктура и подобрения. Като се отчита, че част от средствата са вложени, без да се има предвид мондиалът през 2018 г. - например в строителството и реконструкцията на редица стадиони и летища, инвестициите, които са само заради Световното, са в размер на 630 милиарда рубли.

От 2018 г. развитието на туризма ще допринесе допълнително за ръста на брутния вътрешен продукт на Руската федерация. Тази година приходите от туризъм ще увеличат БВП с още 121 милиарда рубли, през следващите пет години - с 40-70 милиарда годишно, според анализа на McKinsey. Потокът на туристи от чужбина в регионите, домакини на Световната купа 2018, ще нарасне с 14-18%, а на руските туристи - с 10-26%.

През 2018 г. се очаква приходите от 4-5-звездни хотели да нараснат с до 40%, а на тризвездните - с до 15%, казва заместник-председателят на Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите Вадим Присов.

Ginza Project (ресторантите "Джон Джоли", Mercedes bar, Sixty и др.) очаква нарастване на трафика и приходите в ресторантите си с 25-30%, казва генералният директор на компанията Алексей Волков. Представител на мрежата от кафенета "Шоколад" очаква растеж с 10-15%.

Освен това ефектите от шампионата може да се проявят и през следващите пет години, осигурявайки годишно 140 000-200 000 работни места, 60-90 милиарда рубли допълнителен доход за населението, 20-30 милиарда рубли данъчни приходи за бюджета и 100-150 милиарда рубли приходи за малки и средни предприятия, изчисляват от McKinsey.

Невинаги обаче големите спортни мероприятия осигуряват голям туристически поток. След световните купи в Германия, Бразилия и Южна Африка годишният приток на чуждестранни туристи през следващите пет години наистина се е увеличил, както и в Сочи след Олимпиадата през 2014 г. Но например в Торино след Олимпиадата през 2006 г. е имало по-малко чужденци. Същото важи и за вътрешния туризъм - в Сочи след Олимпиадата е нараснал, но в Южна Африка след Световната купа 2010 е намалял.

Най-силно подготовката за Световната купа през 2018 г. подкрепиха Мордовия и регионът на Калининград - поради развитието на инфраструктурата брутният регионален продукт там през 2013-2018 г. ще се увеличи с повече от 15%. В Татарстан и Краснодарска област инфраструктурата вече е разработена след Универсиадата през 2013 г. и Олимпиадата през 2014 г. Тук туризмът трябва да има по-голямо влияние и брутният вътрешен продукт ще нарасне с 2%.

Главният икономист на Алфа банк - Наталия Орлова, не споделя оптимизма на консултантите. 

"Предполага се, че ние изграждаме инфраструктура, което ще повиши туристическия поток, в навечерието на Олимпийските игри през 2014 г. бяха изказани същите съображения. Но съдейки по платежния баланс, износът на услуги през 2013 г. е бил за $70 милиарда, от тях транспортни услуги и пътувания, тоест туризъм, за $33 милиарда, а през 2017 г. са били съответно $58 милиарда и $29 милиарда. Това показва, че ако общата икономическа политика не е насочена към по-нататъшно отваряне на икономиката, не е възможно да се използва новата инфраструктура. Затова не е толкова сигурно, че Мондиал 2018 ще има значителен мултиплициращ ефект", казва Орлова пред руското издание "Ведомости".

След подобни събития в някои държави темпът на растеж на икономиката намалява, отбелязва главният икономист на БКС Владимир Тихомиров, например в Бразилия имаше рецесия, а в Южна Африка - значително забавяне на растежа.

Но при мащабите на руската икономика, няма да има провал на инвестициите, убеден е Тихомиров. Общият размер на инвестициите годишно варира около 14-15 трилиона рубли, а 600 милиарда за пет години е само около 1% от всички капиталови инвестиции.

След Олимпиадата в Сочи обаче много от построените там здания пустеят и не се използват.