Опасни хищници успяха да избягат от зоологическата градина в град Люнебах, федерална провинция Ренания-Пфалц, съобщиха германските медии. Според местната телевизия Ес Ве Ер на свобода са най-малко пет хищника – два лъва, два тигъра и един ягуар. Опит да напусне зоопарка е направила и мечка, но е била убита.

Населението на Люнебах и околностите е предупредено да проявява завишено внимание. Ако не се налага, хората да не напускат жилищата си. Ако някой забележи хищник или друго животно, веднага да попаде сигнал в полицията.

Как се е стигнало до бягството на хищниците?

През последните дни в Централна и Южна Германия се изсипват поройни дъждове. Водите отнесоха къщи и автомобили.

Наводнен е бил и целият зоопарк в Люнебах. Поради обилните валежи река е излязла от коритото си, заляла е и зоологическата градина. Така са били подкопани загражденията. Това е създало възможност животни, сред които и хищници, да се окажат на свобода. В момента се издирват и останалите избягали животни, много от които от редки видове. Те не са опасни, но трябва да бъдат върнати в зоологическата градина. 

В операцията по издирването на хищниците и останалите обитатели на зоопарка участват стотици униформени и пожарникари.

Люнебах, където се намира зоологическата градина «Айфел», е разположен в западната част на федералната провинция «Ренания-Пфалц» и е на 50 км въздушна линия северно от град Трир. На сайта си зоопаркът привлича посетители с реклама на хищници като изключителна атракция за деца и възрастни. В зоопарка с обща площ от 300 декара се грижат за 60 екзотични животински видове, сред които сибирски тигри и африкански  лъвове. Зоопаркът, който е открит през 1972 г. е частен.