Руският олигарх Евгений Пригожин, известен още като готвача на руския президент Владимир Путин, се е впуснал в ново начинание.

Той ще усвоява нов суровинен пазар в Судан, пише изданието The Bell. Пригожин е подписал договор за добив на злато в африканската страна. За охраната на залежите ще отговаря бойците от Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер. Предполага се, че 200 или 300 техни колеги са загинали през февруари в Сирия, след като са се опитали да нападнат подкрепяните от аериканците кюрдски сили.

Още през ноември 2017 г. неизвестната компания „М инвест“ в присъствието на руския премиер Дмитрий Медведев и суданския президент Омар ал Башир подписали споразумение за получаване на концесия на няколко района за проучване и добив на злато в Судан. Специалисти от „М инвест“ и бойци от ЧВК на Вагнер вече работят в тази арабска държава. Дейността и на двете компании се свърва с Пригожин.

Преговори с Омар ал Башил водил и руският президент Владимир Путин. Двамата държавни глави се срещнали в резиденцията „Бочаров ручей“ в Сочи. На преговорите присъствал и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Срещата била обслужвана от кетъринговата компания 

„Конкорд М“, също собственост на Пригожин.

Суданският президент обсъдил създаването на руска военна база на брега на Червено море. Двамата лидери разговаряли и за закупуването на руско оръжие, по-специално на изтребители „Су-35“.

Изследването на находищата в Судан се извършва от компанията Meroe Gold, който е дъщерна структура на „М инвест“. Засега се работи на пет участъка. С това се занимават 50 геолоди и други специалисти, споделя един от източниците на The Bell.

В Судан се намират и над 100 бойци на ЧВК на Вагнер. Те са в ролята на военни инструктори и обучават местни правителствени военни подразделения.

Добивът на злато в Източна Африка ще донесе доста добри печалби на готвача на Путин. През 2016 г. Судан е бил на трето място в таи сфера на континента. Годишно в арабската страна се добиват 100 тона от скъпоценния благороден метал.

Всъщност слуховете за появата на „вагнеровци“ в Судан плъзнаха още в края на 2017 г. Тогава се заговори, че ЧВК на Вагнер търси „специалисти и преводачи, оставали от времето на СССР, за работа в Африка“.

Кремъл се договаря с военнопрестъпник

Омар ал Башир. Снимка АП/БТА

Същевременно Омар ал Башир е обявен за издирване за военни престъпления по време на конфликта в провинция Дарфур. Само през 2003 г. там загиват над 300 000 души. Повечето умират от болести и епидемии.

В Кремъл обаче гледат на Башир като на достоен партньор, отбелязва The Bell.

„Той е законен президент на Судан“, каза Дмитрий Песков, говорителят на Путин.

Кой е Евгений Пригожин

Разкритията за Евгений Пригожин направи през есента на 2016 г. руският Фонд за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от известния опозиционер и блогър Алексей Навални. Според него личният готвач на Путин е бил осъждан два пъти по времето на СССР и е лежал общо 9 години в затвора.

Компанията на Пригожин осигурява храната на Кремъл и на всички официални държавни мероприятия в Русия. Той отрича да е свързан с ЧВК на Вагнер. През 2016 г. обаче Министерството на финансите на САЩ му наложи санкции. Известно е, че готвачът на Путин постоянно сключва изгодни сделки с руската армия.

Готвач номер 1 на Русия е собственик и на знаменитите петербургски "фабрики за тролове". Работещите за тях пишат срещу заплащане коментари в подкрепа на Путин на няколко езика във всички световни социални мрежи.