Американският президент Доналд Тръмп казал на лидерите на Г-7, че Крим е руски, съобщи "Бъзфийд".

Като мотив той изтъкнал, че хората на полуострова говорят на руски, твърдят два дипломатически източника пред изданието.

Това станало на вечеря точно преди седмица - на 9 юни, в Квебек, Канада. Тръмп говорил по време на вечеря при обсъждане на международното положение, заявява един от дипломатите.

Източниците на "Бъзфийд" помолили за анонимност, тъй като нямат право да говорят по въпроса.

Заради анексирането на Крим през 2014 г. Русия бе извадена от Г-8 и тя стана Г-7. Руският президент Владимир Путин оправда нахлуването с мотива, че имал правото да защити руските граждани и руски говорещите жители на Украйна.

На вечерята преди седмица Тръмп също така, изглежда, се заинтересувал защо лидерите на Г-7 заели страната на Украйна. Той казал, че "Украйна е една от най-корумпираните страни в света", твърди източникът на "Бъзфийд".

Не е ясно дали думите на американския президент били казани на шега, или са представлявали сигнал за радикална промяна на настоящата външна политика на САЩ.

От Белия дом не са отговорили на молбата за коментар. Попитана вчера за думите на президента, прессекретарката Сара Сандърс заяви пред журналисти, че не може да коментира.

"Не знам за никакъв подобен коментар. Знам, че е съобщено за такова нещо, но няма да коментирам частен разговор, в който не съм участвала", каза тя.

При отпътуването си за срещата в Квебек на 9 юни Тръмп предизвика смут, като каза, че Русия трябва да бъде върната в Г-7, включваща седемте най-развити световни икономики - САЩ, Германия, Франция, Италия, Великобритания, Япония и Канада.

На втория ден на срещата президентът на САЩ отново призова Русия да бъде върната в групата, като омаловажи нахлуването в Украйна.

"Това бе Г-8, а не Г-7. Преди време се случи нещо, в което Русия вече я няма", каза той.

Тръмп обвини и предшественика си Барак Обама за случилото се в Украйна.

"Обама може да говори, каквото си иска, но той позволи на Русия да превземе Крим", каза Тръмп.

Френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел заявиха пред журналисти, че Русия не може да бъде върната в Г-7, докато няма напредък в Украйна.

"За съжаление още не сме стигнали дотам", изтъкна Меркел.

А Макрон заяви:

"Топката е в полето на Русия."

Тръмп отново говори за връщане на Русия в Г-7 в интервю на борда на "Еър форс-1", докато се връщаше от срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур. Той каза, че би било добре руският президент Владимир Путин да бъде на масата предвид факта, че Г-7 прекарва толкова време в разговори за Русия.

Не за първи път Тръмп всява смут с противоречиви изказвания за Крим.

През март 2016 г. той бе попитан от журналист дали ще признае Крим за руски, ако стане президент. Отговорът му бе:

"Ще разгледаме това. Да, ще разгледаме."

В края на същата година, когато Тръмп вече бе избран, съветникът му Картър Пейдж посети Москва.

"Убеден съм, че ще се открият нови възможности за преодоляване на неверните представи и погрешната посока, които бяха предприети по отношение на Украйна", коментира Пейдж пред журналисти в отговор на въпрос на агенция дали смята, че новата администрация на САЩ ще признае анексията на Крим.

След това обаче президентът на САЩ неведнъж призова Русия да се изтегли от Украйна и подписа наложените от Вашингтон санкции срещу Москва.

Москва не вярва на медии

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира съобщението, че Тръмп е обявил Крим за Руски.

Той допълни, че в Кремъл не са склонни да вярват на медиите.

"Такова количество фалшиви новини, фейк нюз, че не бих ги коментирал никак, понеже не знаем доколко де достоверно това", каза Песков пред журналисти.

"Нито ние, нито вие сте присъствали на тези закрити срещи на "седморката" и, разбира се, не можем да съдим за степента на достоверност на тези новини", допълни той.