УЕФА официално обяви, че наказва "Милан" с изваждане от европейските клубни турнири за два сезона - настоящия (2018-2019) и следващия (2019-2020). Санкцията е наложена за неспазване на правилото за финансов феърплей и беше предизвестено - надвисна още преди месеци.

"Милан" може да обжалва в 10-дневен срок пред Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана.

Така близкото бъдеще на гранда не изглежда никак светло, тъй като приходите от евротурнирите са водещо перо в бюджета на големите клубове. Има, разбира се, и чисто футболен аспект. Дори да се класираш за Европа, не можеш да играеш, от което пада класата на отбора. Почти невъзможно е да си позволиш големи имена, те самите няма да искат да дойдат, тъй като не могат да се изявяват в турнирите.

"Милан" е в немилост през последните години. През 2016 г. Силвио Берлускони започна преговори с китайци за продажбата на клуба. Сделката бе доведена до успешен край през пролетта на м.г., когато инвестиционен фонд начело с Йонхонг Ли се сдоби с акциите на "росонерите" срещу 740 милиона евро. В сметката влизаше и борчът на "Милан" на стойност 220 млн.

По-малко от година по-късно Йонхонг Ли тръгна да продава един от най-великите европейски клубове. Той влезе в преговори с американския бизнесмен и милиардер Роко Комисо. Наскоро първата оферта беше отхвърлена.

За последно "Милан" участва в евротурнирите през миналия сезон, когато достигна до осминафинал на Лига Европа. В предишната фаза "червено-черните" елиминираха "Лудогорец". Още в следващата обаче италианският тим отстъпи пред лондонския "Арсенал".