Европейската комисия (ЕК), Русия и Украйна ще подновят преговорите за газовите доставки на 17 юли в Берлин, съобщи еврокомисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. 

Устойчивото сътрудничество между Русия и Украйна в областта на енергетиката е от значение и за двете страни, но и за ЕС, посочи той в изявление, публикувано на сайта на ЕК.

"Неразделна част от него е нуждата да запазим в дългосрочен план транзита на руски газ през Украйна за ЕС по надежден и търговски начин", пише в съобщението на Еврокомисията.

Заради споровете, които стигнаха до международен арбитраж, отсъдил "Газпром" да плати на Украйна $2.56 милиарда, през март руската държавна компания поиска разтрогване на договорите за доставки и транзит на руски природен газ през Украйна.

Наред със строителството на газопровода "Северен поток 2", Украйна рискува да загуби предимството на държава, през която м.г. е било транзитирано близо 40% от количеството синьо гориво, което Русия доставя на европейския пазар.

Украинската Рада призова тази седмица ЕС да спре строителството на "Северен поток 2", чието строителство тепърва предстои. Но друг руски газопровод, който също избягва Украйна, е "Турски поток", първата тръба от който е готова.

В случай че транзитът на синьо гориво през Украйна спре, бюджетът там ще изгуби около 3 млрд. долара годишно приходи от транзитни такси.

"Преговорите, които предстоят, са сложни и турдни и затова изискват пълното внимание и конструктивна работа", заяви еврокомисарят Шефчович.

Формалният довод, който изтъква Русия за спиране на украинския транзит след 2019 г. е остарялата газопреносна мрежа на страната. Според Шефчович възможност да се запази транзита е участие на европейски компании в модернизацията й. Същинските причини обаче се крият в анексията на Крим от Русия и последвалия сепаратистки конфликт в населената с етнически руснаци Източна Украйна, трайно влошил отношенията не само между двете страни, но и между Русия и Запада.

Предстоящите идната седмица разговори няма да са първите във формата триалог. Преди години по този начин бяха изгладени спорове за руски газови доставки  в ЕС през Украйна и избегната газова криза в зимните месеци.