Никога повече не заплашвайте САЩ или ще понесете последствия, каквито малцина са понасяли в историята. Това написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в туитър в отговор на предупреждението на иранския си колега Хасан Рохани "да не дърпа лъва за опашката".

"Към иранския президент Рохани: Никога повече не заплашвайте САЩ или ще понесете последствия, каквито малцина са понасяли в историята", написа Тръмп в туитър, използвайки само главни букви. "Ние вече не сме страна, която подкрепя побърканите ви думи за насилие и смърт. Внимавайте!"

 

 

"Америка трябва да знае,  че една война с Иран е майка на всички войни", пък заяви по-рано Рохани на среща с ирански дипломати, цитиран от иранската агенция ИСНА. "Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката, защото само ще съжалявате."

Изявлението дойде на фона на оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран и връщането на санкциите срещу Техеран заради твърдения, че не изпълнява своята част от сделката.

В резултат Ислямската република тръгна по пътя на конфронтация с Вашингтон. През миналата седмица стана ясно, че Иран е построил завод, където може да произвежда до 60 ротора за центрофуги на ден.

Новината бе обявена от Акбар Салехи - шефа на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ), цитиран от Ройтерс. Преди месец пък духовният ирански лидер аятолах Али Хаменей заяви, че е наредил увеличаването на капацитета за обогатяване на уран, ако ядреното споразумение със световните сили се провали след оттеглянето на САЩ от него.

Според сделката от 2015 г., подписана също от Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, Техеран се съгласи да свие ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите.

Европейският съюз заяви, че ще продължи да спазва ангажиментите си по споразумението и въведе т. нар. блокиращ статут, който цели да предпази европейските фирми от санкциите, наложени от Вашингтон.

Междувременно Иран внесе в Международния съд на ООН иск срещу САЩ, който се очаква да бъде разгледан през октомври.

Техеран реагира срещу реч на Помпео

Междувременно, Иран определи вчерашна реч на американския държавен секретар Майк Помпео срещу иранските управници като намеса във вътрешните работи на ислямската република, предаде полуофициалната агенция Тансим, цитирана от Ройтерс.

"Неделната реч на Помпейо бе очевидна намеса в държавните дела на Иран. Такива политики ще обединят иранците, които ще се преборят със заговорите срещу тяхната страна", каза говорителят на външното министерство Бахрам Касеми.

Помпео нарече вчера иранските лидери "мафия" и обеща подкрепа за иранците, които не са доволни от правителството си. 

Висш командир на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция нарече "психологическа война" заплахите на президента Доналд Тръмп по адрес на Иран.

"Никога няма да се откажем от революционните си вярвания, ще се съпротивляваме срещу натиска на враговете, Америка не иска друго, освен да унищожи Иран, но Тръмп не може да направи нищо", заяви Голамхосейн Гейбпарвар, цитиран от агенция ИСНА.