Влезе в сила решението на САЩ отново да наложи на Иран тежките икономически санкции, която бяха вдигнати след историческото споразумение за ядрената програма на Техеран от 2015 г., съобщиха Франс прес и ДПА. През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от сделката. 

Първата група санкции, засягащи финансовите трансакции, автомобилния сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти, влезе в сила в полунощ източноамериканско време (7, 01 ч. българско). През ноември ще влязат в сила втора група санкции - срещу енергийния и банковия сектор на Иран. 

САЩ заявиха, че водят по отношение на Техеран политика на "максимален икономически натиск върху режима" и настояват, че не искат да сменят режима, а да "променят поведението му". Вашингтон все повече се фокусира върху регионалната роля на Техеран в Близкия изток, макар че този аспект не е предмет на ядрената сделка. Няма доказателства, че Иран не я спазва, отбелязва ДПА. 

 

През 2017 г. стокообменът между България и Иран е за 117.4 млн. долара, което е увеличение от над 14% спрямо 2016 г. Вносът от Иран отбелязва увеличение от 112.3%, което е 58.6 млн. долара, а износът на България за Иран за 2017 г. възлиза на 58.8 млн. долара. От Иран внасяме полиетери и епоксидни смоли, грозде, прясно и сушено, сушени плодове, стъклени предмети за домакинството, нефтени масла, флоатно стъкло, екстракти и есенции. Изнасяме химични торове, пътнически автомобили, крикове, храни и др.

 

Късно вчера Тръмп подписа указ за възобновяване на икономическите санкции срещу Иран, като същевременно изрази готовност за ново ядрено споразумение с иранския режим, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

В изявление Тръмп каза, че сключеното през 2015 г. иранско ядрено споразумение за замразяване на иранската ядрена програма в замяна на отмяна на западните санкции е "ужасна, едностранчива сделка", която по думите му е осигурила пари на иранското правителство за подклаждане на конфликти в Близкия изток.

"В момент, когато поддържаме максимален икономически натиск над иранския режим, оставам отворен за по-обхватно споразумение, което обхваща всичките му вредни дейности, включително балистичната му програма и подкрепата му за тероризма", се казва в текста.

Изявлението бе публикувано броени часове преди възобновяването на американските икономически санкции срещу Иран. 

Иранският президент Хасан Рохани обвини Тръмп, че води "психологическа война" срещу Иран, предаде Франс прес.

Няма смисъл Вашингтон да налага санкции на Техеран и едновременно с това да призовава за преки преговори, аргументира се Рохани в реч, излъчвана на живо по иранската телевизия.

Иранският президент даде да се разбере, че страната му може да преговаря със Съединените щати, но само ако те докажат, че са достойни за доверие.

"Винаги подкрепяме дипломацията и разговорите... но те трябва да са честни", подчерта той, цитиран от Ройтерс.

Рохани изрази учудване, че САЩ са се оттеглили от международното споразумение за иранската ядрена програма и са наложили отново санкции на Иран и след това искат да преговарят с него.

"Призивът на Тръмп за преки преговори е само за домашна употреба в Америка... и за да всее хаос в Иран", предупреди той.

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви, че американските санкции срещу Иран "излагат на опасност обикновените американци", предаде ДПА.

"Администрацията на Тръмп иска светът да вярва, че тя е обезпокоена за иранския народ. Първите санкции, които тя наложи отново, обаче отмениха разрешителните за продажбата на повече от 200 пътнически самолета под абсурден претекст, излагайки на опасност обикновените иранци", отбеляза Зариф в Туитър. Той подчерта, че "лицемерието на САЩ няма граници".

Зариф обърна внимание, че вчера беше годишнина от първото използване на атомно оръжие - от Съединените щати срещу японски град Хирошима през 1945 г.

По-рано представител на правителството на САЩ каза, че ирански пътнически самолети са използвани за изпращане на помощи на съюзнически милиции в Близкия изток и за подпомагане на "тяхната вредна дейност" в региона. Той призова Иран да използва своята гражданска авиация за нейните свойствени цели.

(БТА и екип на Клуб Z)