Малобройни привърженици на разследваната за корупция кметица на софийския район "Младост" Десислава Иванчева се събраха днес на протест пред Министерския съвет и поискаха незабавното освобождаване на Иванчева и на заместничката й Биляна Петрова, задържана заедно с нея.

  

Събитието се организираше във Фейсбук, през профила на самата Иванчева в мрежата. Там беше публикувано преди време и видеото от приемането й в болница с белезници на ръцете и краката. След острата обществена реакция Министерството на правосъдието обяви, че правилата за конвоиране ще се променят, а още преди това да се случи, Иванчева напусна болницата без окови.

Междувременно от правосъдното министерство вече съобщиха, че са готови новите правила за конвоиране на задържани и осъдени. Предстои по тях да се произнесат няколко институции, след което ще бъдат утвърдени от правосъдния министър Цецка Цачева.

"Свобода за Иванчева и Петрова! Независимо разследване на Организираната престъпна група" е насловът на протеста. За част от нея привържениците на Десислава Иванчева и Биляна Петрова сочат висши прокурори и представители на държавата, както и ключови свидетели по корупционната афера в "Младост", включително и третият обвиняем - бившият районен кмет Петко Дюлгеров, който според прокуратурата е посредничил между Иванчева и Петрова в изнудването на  предприемача Александър Ваклин - да си получи разрешителното за строеж  - срещу половин милион евро.