Общинският съветник Бенчо Бенчев се яви тузи сутрин в Окръжната прокуратура, за да му повдигнат обвинение. Бенчев дойде с двама адвокати.

Още на 8 август той бе призован от окръжния следствен отдел, за да бъде привлечен под наказателна отговорност за лично укривателство, но в същия ден беше приет в болница в тежко състояние.

Вчера пък Бенчев отложи с ден явяването си в следствения отдел поради ангажименти на адвоката му Иво Найденов.

В 9:10 часа тази сутрин от пресцентъра на Окръжната прокуратура в Бургас съобщиха, че на Бенчев са повдигнати две обвинения - за лично укривателство и за държане на боеприпаси. Наложена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" от 50 хил. лева.

Очакваното обвинение за лично укривателство е заради издирвания от Интерпол Димитър Желязков-Очите в Истанбул. Наказанието за това леко престъпление е до 5 години лишаване от свобода - долен "праг" няма.

При ареста на Димитър Желязков в истанбулския луксозен хотел "Рамада" той е бил в стая, резервирана от Бенчо Бенчев, както и е пресякъл гръцко-турската граница в негов мерцедес, гласят медийните информации по случая.

Днес общинарят, който се занимава със зърнен и охранителен бизнес, нарече нелепа случайност това, че се е намирал в същия хотел с Очите.

Относно сниманите от ГДБОП купчини оръжия и амуниции в палата му негов адвокат заяви, че всичко е законно.

По-късно днес на извънреден брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев уточни, че откритите боеприпаси, заради които е повдигнато второто обвинение срещу Бенчев, са 57 броя патрони. От думите му, цитирани от "Флагман", стана ясно, че те са намерени в спалнята на бизнесмена и той не е имал необходимите за тях документи. Ако бъде доказана вината му по това обвинение, предвидената присъда е от 2 до 8 години, подчерта Чинев.