Бившият уругвайски лидер Хосе Мухика, известене като "най-бедния президент на света" заради скромния си начин на живот, се отказа от пенсията на сенатор, съобщи BBC.

След края на президентския си мандат той стана сенатор през 2015 г. - пост, който напусна в началото на август. 

Мухика е можел да остане сенатор до 2020 г., но не го е направил. Вместо това написал молба за пенсиониране.

83-годишният Хосе Мухика е известен със скромния си начин на живот. По време на президентския мандат и след това той и съпругата му живеели във фермата й край столицата на Уругвай - Монтевидео. Обработвали земята и отглеждали цветя.

Уругвайският политик често е казвал, че когато човек притежава по-малко, не става роб на материалното и има повече време за себе си. През 2015 г. известният режисьор Емир Кустурица снима филм за него. 

Като президент Мухика даряваше около 90% от 12-те хиляди долара месечна заплата за благотворителност. Така му оставаше по около една средна заплата за Уругвай - $775.

Самият той не намираше това за странно, казвайки, че е живял така цял живот. В една от имотните му декларации като президент - тази за 2010 г., фигурира единствено кола - "Фолксваген Костенурка" от 1987 г.

Мухика беше избран за президент на Уругвай през 2009 г. Бил е от левите партизани "Тупамарос" през 60-70-те години на миналия век. Прострелван е шест пъти и е лежал 14 години в затвора, преди Уругвай да стане демократична държава през 1985 г.