Четири дни след ужасяващата катастрофа край Своге шофьорът Григор Григоров за пръв път бе доведен публично в съдебна зала. Окръжният съд на София гледа мярката му за неотклонение.

Десетките събрани представители на медиите видяха, че водачът е все още в лошо физическо състояние.

Софийската окръжна прокуратура внесе в съда искане за домашен арест на шофьора на автобуса, който катастрофира край Своге. Досега той беше задържан с прокурорска мярка до 72 часа, която изтича тази вечер. Част от санкцията обаче водачът изтърпя в ИСУЛ, където бе настанен след смъртоносната катастрофа.

След произшествието на 25 август, когато автобус се обърна в Искърското дефиле, 17 човека са мъртви, а 21 ранени, поне трима от които са все още с опасност за живота.

Григоров засега е единственият обвиняем за катастрофата. Повдигнато му е обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души и нанасяне на средни и тежки телесни повреди на повече от едно лице (чл. 343 ал. 4 вр. ал. 3 б. „Б“ пр. 2 вр. ал. 1 б. „В“ вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от НК), става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Причината шофьорът да бъде подведен под наказателна отговорност е, че според показанията на тахографа в момента на катастрофата автобусът се е движил с 53 километра в час, при ограничение на скоростта от 40 км.

59-годишният Григоров беше изписан вчера от болницата и отведен в ареста на Националното следствие.

Освен втората по тежест мярка за неотклонение, предвидена в законодателството, от прокуратурата му налагат и забрана за напускане на страната, както и му отнемат шофьорската книжка.