Америка и светът казаха днес последно сбогом на сенатора републиканец Джон Маккейн, който почина на 81-годишна възраст на 25 август т.г.

Сенатор Джон Маккейн.

Бившият военнопленник по време на Виетнамската война и неуспял кандидат-президент на републиканците си отиде след тежка битка с глиобластома - агресивна форма на мозъчен тумор.

Сенаторът ще бъде погребан в неделя в гробището на американската Военноморска академия в Анаполис, щата Мериленд. Той е завършил академията през 1958 г. 

На мемориалната служба в Националната катедрала във Вашингтон присъства цялото семейство на Джон Маккейн, включително съпругата му Синди и 106-годишната му майка Роберта. Преди това тленните останки на Джон Маккейн бяха изложени за поклонение в ротондата на Конгреса на хълма Капитолия.

Синди Маккейн, съпруга на сенатор Джон Маккейн, придружавана от началника на кабинета на президента Доналд Тръмп Джон Кели, военния министър Джим Матис и членове на семейство Маккейн по време на погребалното шествие.
Мегън Маккейн произнесе първата реч по време на мемориалната служба в памет на баща ѝ Джон Маккейн.

Меган Маккейн, дъщеря на покойния сенатор, откри възпоменателната служба в памет на баща си с критика срещу президента Доналд Тръмп. Макар да не го спомена по име тя го обвини в „евтина реторика“ срещу човека, признат за военен герой и голям държавник, предаде Ройтерс.

"Събрали сме се тук да скърбим за отминаването на американското величие, за нещо истинско, а не евтина реторика от хора, които никога не са се и доближавали до саможертвата, която той е отдал с такава готовност, нито за опортюнистично одобрение от онези, които са си живели живота в удобство и привилегии, докато той е страдал и служил", каза Меган Маккейн, наричайки баща си „велик човек“. 

В същото време, докато тя произнасяше речта си, Тръмп за пореден път се разграничи от отдаването на почит към Маккейн, предаде Франс прас. Тази сутрин президентът на САЩ отиде в един от голф клубовете си, близо до Вашингтон, докато в столицата се провеждаше траурната церемония в памет на починалия сенатор републиканец. Тръмп отпътува точно по време на речта на Меган Маккейн.

Трима президенти - демократите Барак Обама и Бил Клинтън, и републиканецът Джордж У. Буш, бяха сред опечалените в катедралата. На церемонията присъстваха още лидери от Републиканската и Демократическата партии. Белият дом беше представен от началника на кабинета Джон Кели и съветника по националната сигурност Джон Болтън, както и от дъщерята на президента Иванка и зет му Джаред Къшнър. Сред присъстващите бяха още бившите вицепрезиденти Дик Чейни и Ал Гор, бившият държавен секретар Хилъри Клинтън, актьорът Джей Лено, бившият сенатор републиканец Боб Доул и много други.

Президентитет Джордж Буш и Бил Клинтън със съпругите си Лора и Хилъри, както и бившият вицепрезидент Дик Чейни и съпругата му Лин по време на службата в Националната катедрала във Вашингтон.
Президентът Барак Обама също говори на траурната служба.
Вицепрезидентът Майк Пенс изказва съболезнования на съпругата на Джон Маккейн - Синди.