Две години след като слезе от сцената в „Метрополитън опера“, Анна Нетребко се завръща – и ценителите на операта у нас ще я видят и чуят на живо. Рускинята ще дебютира в главната роля в „Аида“ от Верди в пищна класическа постановка. Спектакълът може да бъде гледан и у нас на 6 октомври в прожекция на „Синема сити“.

Десет сателитни излъчвания в HD формат предстоят през сезон 2018/2019 на „Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк“. Програмата включва най-добрите заглавия от афиша на един от най-престижните оперни театри в света. Пет от тях ще имат и повторения след живото им излъчване.

В „Аида“ Анна Нетребко триумфира на Залцбургския фестивал през 2017 г., а сега публиката ще види звездата за първи път и в ролята на Адриана Лекуврьор в нова продукция на едноименната опера. Постановката е на провокативния оперен режисьор сър Дейвид МакВикар – спектакълът е копродукция с големите оперни театри във Виена, Лондон, Барселона, Сан Франциско и Париж. И в двете представления Анна Нетребко ще си партнира с грузинката Анита Рачвелишвили, и в двете ще си съперничат за сърцата на главните герои – в „Аида“ за великия воин Радамес (Александър Антоненко), а в „Адриана Лекуврьор“ – за Маурицио (Пьотр Бечала).

Сред интересните заглавия през сезона е и вдъхновената от киното на Алфред Хичкок съвременна опера „Марни“, създадена от младия композитор Нико Мюли. Това е втората опера на Мюли, познат с работата си с музикални знаменитости като Бьорк и Филип Глас, както и от музиката си за театъра и за киното („Четецът“, 2008, „Имението Хауърдс Енд“, 2017). Алфред Хичкок снима филм по „Марни“ на писателя Уинстън Греъм през 1964 г. с участието на Типи Хедрен и Шон Конъри. Главната роля в „Метрополитън опера“ е поверена на младото мецосопрано Изабел Ленард.

В програмата на сезон 2018/2019 предстоят още две нови продукции на опери от класическия репертоар – „Самсон и Далила“ от Сен-Санс и „Травиата“ от Верди, с едни от най-големите звезди на световната оперна сцена – Йонас Кауфман, Хуан Диего Флорес, Диана Дамрау, Роберто Аланя, Елина Гаранча и още много други. Завръщат се и прочути спектакли на „Метрополитън“ с нови изпълнители – „Валкюра“ от Вагнер в зрелищната и иновативна постановка на канадския режисьор Робер Льопаж, „Кармен“ от Бизе в грандиозен сценичен вариант на сър Ричард Еър…

Билетите за прожекцията на „Аида“ са на цени 18 лв. (15 лв. за учащи и пенсионери) и са вече в продажба на касите на „Синема сити“.

„Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк“ е програма от сателитни излъчвания на живо, създадена през 2006 г. с цел съвременното оперно изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Днес прожекциите на МЕТ се излъчват в над 2200 киносалона и 70 страни в цял свят, сред които и България. Програмата се реализира у нас за пета поредна година благодарение на фондациите „Америка за България“ и „Виа Фест“, с подкрепата на Столичната община и „Синема сити“.

"Площад Славейков"