„Страните, които не искат повече „Фронтекс“ или солидарност, ще излязат от Шенген“, заяви днес френският президент Еманюел Макрон.

Той говори след края на неофициалната среща на върха на ЕС в Залцбург.

„Страните, които не искат повече Европа, повече няма да се докоснат до структурните фондове и напролет трябва наистина да проведем този разговор“, категоричен бе Макрон.

Без да споменава имена, той осъди „хората, които казват: аз обичам Европа, когато ми дава пари, когато позволява на народа ми да благоденства, когато позволява на работниците ми да изкарват повече пари в съседни страни, обаче не искам у нас един-единствен мигрант, един-единствен бежанец“.

Явно той имаше предвид държави като Унгария, която е сред най-заклетите противници на квотите за бежанци. Неотдавна Макрон и унгарският премиер Виктор Орбан си размениха остри реплики по този повод.

Противник на квотите е и Полша. Премиерът на страната Матеуш Моравецки потвърди днес в Страсбург нейната позиция. Той изтъкна, че Варшава настоява приемът на бежанци да става доброволно.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че ЕС би трябвало да оформи бъдещи миграционни споразумения със страни от Северна Африка по модела на споразумението си с Турция.

„В крайна сметка ние ще имаме нужда от споразумения и договори, които са структурирани като споразумението между ЕС и Турция“, каза тя.

И добави, че всяка страна ще изисква специфично решение.

По силата на споразумението от 2016 г. Турция се съгласи да спира преминаването на бежанци през нейната територия към Западна Европа в замяна на финансова помощ от ЕС за бежанците, намиращи се в нейните граници.