Измина четвърт век, откогато американският политолог от японски произход Френсис Фукуяма обяви окончателната победа на либералната демокрация над всички съперничещи си форми на управление. Днес нещата се обърнаха. Това пише Торстен Рике в “Ханделсблат”. Авторът се позовава на ново научно изследване на фондация “Бертелсман”. Предлагаме ви публикацията.

Според ново изследване на фондация “Бертелсман”, с което “Ханделсблат” разполага, през изминалите четири години качеството на демокрацията в 26 държави членки на ЕС и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) значително се е влошило.

Това отдавна не се отнася само до известните “проблемни деца”, като Унгария, Полша и Турция. По показател качество на демокрацията и САЩ паднаха с девет позиции и сега за на 18-о място.

“В страна, като САЩ, за която ценностите на демокрацията и свободата всъщност са сърцевината на собственото им разбиране за национално съгласие, напоследък качеството на демокрацията значително спадна”, пишат учените.

За сегашното положение те винят преди всичко президента Доналд Тръмп:

“Един президент, който нарича медиите “врагове”, не признава и подценява независимата им функция на упражняване на контрол, е срам и представлява опасност за демокрацията и свободата.”

Резултатите от научното изследване на фондация “Бертелсман” съвпадат с подобни наблюдения на американската мислителница “Freedom House”.

От 12 години в световен мащаб демокрацията е на заден ход. Нараства броят на държавите, където има дефицит на демокрация, а господството на народа все повече губи почва.

“С поглед към държави, като Унгария или Турция, вече не може да се говори за консолидирани демокрации”, отсъждат авторите на изследването.

Реджеп Ердоган.

Особено място в проучването е отредено на Германия, северните демокрации и Швейцария.

Наблюдава се растяща поляризация

Учените и в Германия наблюдават растяща политическа поляризация, която затруднява икономическите реформи.

“Нарасна дистанцията между “ляво” и “дясно”. По правило популистки партии подсилват ефекта на поляризацията”, се посочва в изследването и се вади заключение: при поляризирани системи е трудно да се постигне широко обществено съгласие по политически решения.

В това отношение след избирането на Тръмп за президент САЩ дават публичен урок. Все пак благодарение на мнозинството на републиканците в Конгреса президентът на САЩ прокара данъчната реформа и наложи кандидата си за член на Върховния съд. Ако обаче при междинните избори на 6 ноември опозиционните демократи си възвърнат мнозинството в Конгреса, то до президентските избори през 2020 г. Америка е застрашена от политически застой.

Изследователите обясняват загубата на имидж на демокрацията с факта, че много правителства при взимането на решения не привличат достатъчно гражданите. За разлика от преди редица правителства вече не залагали на широка обществена дискусия по време на фазата на планиране на политически намерения. Това до известна степен се отнасяло и до Германия.

Когато правителства управляват през главите на гражданите, то това по всички правила води до трудно постигане на целите им, дори до провал. Причината: колкото по-добре функционира демокрацията, толкова по-добри са резултатите в политиката. Като доказателство се посочват северните държави, макар страни като Швеция и Финландия да не бяха пощадени от популизма.

Брижит и Еманюел Макрон.

Относно бъдещето авторите на научното изследване са по-скоро скептични и са на мнение, че положението в държави, като Полша, Турция, но и САЩ, по-скоро ще продължи да се влошава. Все пак има и просветление и то се нарича Еманюел Макрон. В страната му френският президент е обвиняван в наполеоново поведение. По мнението на “Бертелсман” обаче с новия си политически стил на Макрон се е удало навреме да привлече гражданите и така да повиши качеството на управление.