Принадлежа към поколението, формирано от дебата за ракетите със среден обсег в Европа през 70-те и 80-те г. Разрушителната сила на SS-20, „Пършинг“ и крилатите ракети бе повод за дълбоко безпокойство и сред обществеността, и сред политиците. Тези оръжия бяха специално направени за почти мигновено унищожаване на европейския континент и заплашваха живота на милиони хора.

Целият континент, а всъщност и целият свят, въздъхнаха с облекчение, когато Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег бе подписан през 1987 г. от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. Договорът не само намали броя на ядрените ракети, но и забрани цяла категория оръжия, като ни даде много повече сигурност.

Но през последните години Русия разработи, произведе, изпита и разположи нова ракета със среден обсег, известна като SSC-8. Тя е преносима и лесна за укриване. Тя може да носи ядрени бойни глави. Тя свежда времето за предупреждение до броени минути, като смъква прага за ядрен конфликт. И тя може да достигне до европейските столици.

Действията на Русия подкопават Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, като го поставят под сериозна заплаха. САЩ изцяло спазват задълженията си съгласно Договора. Няма нови американски ракети в Европа, но има нови руски ракети.

Един договор, който се спазва само от едната страна, не може да бъде ефективен и няма да ни гарантира сигурност. Ако един договор вече не е в съответствие с реалността на Земята, той вече е само един лист хартия.

Обхватът на ракетата SSC-8

Съюзниците от НАТО повдигнаха за първи път въпроса преди пет години, по времето на администрацията на Обама. Сега, след многогодишни категорични отричания, Русия признава съществуването на тази нова ракетна система.

Съюзниците от НАТО неведнъж призоваха Русия да откликне на нашите тревоги по прозрачен начин и активно да се ангажира в конструктивен диалог със САЩ. Повторихме призива на срещата ни през юли и на срещата на Съвета „НАТО-Русия“ в централата на пакта през октомври.

За съжаление Русия не обърна внимание на призивите ни. Липсата на ангажимент от страна на Москва само засилва оценката ни, че новата ракетна система представлява сериозна заплаха за стратегическата стабилност в Европа. Така че отново призовавам Русия да спазва изцяло и без никакво забавяне Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег.

НАТО няма намерение да разполага нови ядрени ракети в Европа. Но като съюз сме ангажирани с безопасността и сигурността на всички наши членки.

Не трябва да допускаме договорите за контрол над въоръжаването да бъдат безнаказано нарушавани, защото това подкопава доверието в този контрол изобщо.

Топката е в полето на Русия. НАТО не иска нова Студена война или нова надпревара във въоръжаването и ще направим всичко, за да ги избегнем. Но и Русия трябва да изпълни своите задължения.Оставаме в готовност да преговаряме с Русия и да работим заедно в посока към едно по-добро и по-безопасно бъдеще.

НАТО обаче нрябва да бъде твърда и предсказуема. Ако искаме да избегнем ядрените оръжия, трябва да гарантираме, че нашите конвенционално възпиране и отбрана са силни. Затова в отговор на незаконното анексиране от Русия на Крим през 2014 г. и продължаващото агресивно поведение на страната съюзниците от НАТО засилиха колективната отбрана, като се разбраха да увеличат инвестициите в отбраната и да модернизират още повече нашите въоръжени сили.

На срещата на външните министри на НАТО в началото на декември ще направим оценка на влиянието на действията на Русия върху Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и върху нашия съюз. Северна Америка и Европа ще продължат да бъдат заедно в НАТО, за да гарантират мира и сигурността.

-------

* Йенс Столтенберг е генерален секретар на НАТО. Статията му е публикувана в два водещи европейски вестника – испанския „Ел Паис“ и италианския „Ла Република“.