Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции. Затова е важно да разберем, че ние нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България и се надявам този конфликт да приключи възможно най-бързо. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос за позицията на страната ни при ескалация на конфликта между Русия и Украйна, цитиран от своя прессекретариат.

Нюансът със заложничеството на украинската вътрешна политика отсъстваше от оценката на Радев за ситуцията в Азовско море по време на пресконференцията с полския президент Анджей Дуда във вторник.

"Призоваваме за сдържаност, разум и диалог, без употреба на сила, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване."

"Незабавно освобождаване на моряците и връщане на корабите от руска страна на Украйна. За нас е изключително важно да не се допусне ескалация на напрежението", обяви тогава той в компанията на Дуда. 

Държавният глава призова всички страни да се придържат към нормите на международното право и да не нарушават законните граници. По думите му обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне.

Сред тях има и бесарабски българин.

"Обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне. Всички страни трябва да се придържат към нормите на международното право да не нарушават законните граници", коментира държавният глава.

Той коментира и протестите на миньори в страната и за предстоящата му среща с представителите на сидикалните организации у нас.

"България трябва да съхрани работните места на нашите миньори, но и трябва да чуем ясна политическа ангажираност към съхраняването на работните места на миньорите, но и гарантирането на трудовата им заетост в по-далечна перспектива", каза още той.

И повтори вече обявената си позиция преди срещата в Катовице, че споразумението за климата от Париж трябва да се изпълнява без обаче допълнителни изисквания за ограничаване на вредните емисии. 

"Със синдикатите и правителството сме на едно мнение – Парижкото споразумение трябва да се изпълнява, но без завишаване на целите. Това е моята позиция. Тя е отдавна известна, такава беше позицията и на служебното правителство", посочи президентът.

След което добави, че имал въпроси и към синдикатите, и към правителството. 

На въпрос дали позицията, която ще отстоява в Катовице, е координирана с правителството, Радев каза, че e получил целия пакет документи, приет от Министерския съвет, както и изказване за форума, което е ревизирал, защото не е достатъчно убедително.

"Днес ще го предложа на синдикатите", посочи президентът и допълни, че до момента не е чул ясна и категорична позиция от страна на българското правителство за развитие на сектора на енергетиката в стратегическа перспектива.