Италианското коалиционно правителство постигна съгласие относно "числата и съдържанието" на проектобюджета за следващата година, предаде Ройтерс. Трябва сега обаче да убеди Брюксел да не налага санкции срещу увеличаването на дефицита. 

Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия през октомври, като заяви, че дългът на страната е твърде висок и че нарушава фискалните правила на ЕС.

Рим представи ревизиран план през миналата седмица, който е с понижен дефицит.

Но сделка с Брюксел все още не е постигната и правителството обсъди на дълго заседание детайлите, с надеждата поне да осигури пълната му подкрепа от коалиционните партньори.

"Постигнахме споразумение за повече фискални рестрикции, които може би ще бъдат оценени от ЕС", заяви вицепремиерът Матео Салвини, водач на крайнодясната партия "Лига", след срещата, предаде агенция "Анса".

Той не разкри никакви детайли. Първоначалното предложение за бюджет на Италия, определяше дефицит равен на 2,4 процента от БВП през 2019 г., което е повишаване от 1,8 през 2018 г. Планът от миналата седмица го понижи до 2,04 процента от БВП.  

Бюджетът за следващата година трябва да бъде приет до края на 2018 г.

Салвини, коалиционният му партньор Луиджи ди Майо, който е лидер на популисткото движени "Пет звезди" и премиерът Джузепе Конте са на мнение, че споразумението с Брюксел не бива да пречи на предвидените мащабни реформи - да се подпомагат бедните и да се понижи пенсионната възраст.

Представители на правителството отрекоха да има напрежение между коалиционните партньори, въпреки спора между Салвини и ди Майо по въпроса за повишаването на данъците на по-широк спектър от захранваните с петрол автомобили.

Бюджетът предвижда увеличаването на данъците за луксозните коли, за да се подкрепят по-екологичните хибридни и електрически превозни средства.

Главният икономист на лобистката организация "Конфиндустрия" Андреа Монтанино заяви, че "на теория" ЕК все още би трябвало да има възражения, но подчерта, че финалното решение ще бъде на политическите лидери на ЕС.