Британската министър-председателка Тереза Мей събира във вторник най-важните си министри, за да ускори подготовката за евентуално излизане на страната й от Европейския съюз без споразумение идния 29 март, предаде "Франс прес".

Правителството "ще обсъди следващата фаза, за да гарантира, че сме готови за сценарий "без сделка", каза Мей пред Камарата на общините в понеделник.

Вероятността на "Брекзит" без споразумение, която тревожи особено икономическите среди, добива все повече плът и кръв, докато консервативната лидерка се мъчи да убеди депутатите в основателността на споразумението, сключено през ноември с Брюксел след дълги и трудни преговори.

Мей отсочи в последната минута гласуване по текста, първоначално преднвидено за 11 декември заради опасността той да бъде отхвърлен от както от привържениците, така и от противниците на "Брекзит".

В понеделник лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин, депозира искане за вот на недоверие срещу Мей след като тя отказа да поиска гласуване по споразумението за "Брекзит" преди седмицата, започваща на 14 януари. Лейбъристите искат депутатите да се могат да се произнесат преди парламентарната ваканция, която е от 21 декември до 6 януари.

"Не е приемливо да чакаме почти един месец, преди да преминем към гласуване по решаващия въпрос за бъдещето на нашата страна", каза Корбин.

Искането има малък шанс да успее. Правителството, което взема решението да се организира дебат и да се проведе гласуване по такова искане, смята да му попречи, отбелязва "Франс прес".

Лейбъристите твърдят, че е въпрос на време да поискат вот на недоверие не само срещу Мей, но срещу цялото й правителство. Вътрешната опозиция сред консерваторите, олицетворявана от депутатат Джейкъм Рийс-Мог обаче е категорична, че не би допуснала правителството на Мей да падне, въпреки че не са съгласни с нейното споразумение с ЕС. 

Петдесет видни представители на бизнеса се изказаха във всекидневника "Дейли телеграф" за за втори референдум за британското членство в ЕС. Тази идея набира популярност и сред широката публика. Мей обаче отказва да я прегърне, защото това противоречи на волята изразена от британците на референдума през юни 2016 година. Тогава 52 на сто от тях гласуваха за напускане на ЕС. Мей гласува да оставане.

Говорител на Мей отрече, че тя възнамерява да поиска вот,  какъвото предлагат неколцина от министрите й - парламентаристите да се произнесат какъв вид "Брекзит" предпочитата - със споразумение, или без споразумение.