Главният прокурор Сотир Цацаров се размина с председателя на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов в оценката си за предложените от правителството и приети от парламента промени в Наказателно-процесуалния кодекс за т.нар. "таен арест", на които президентът Румен Радев наложи вето.

Докато в ефира на бТВ Цветанов обяви как властта няма да се съобрази с ветото на Радев заради дадената възможност по прецента на прокурор близките на арестант да не бъдат уведомени до 48 часа (за непълнолетни срокът е 24 часа), Цацаров пред БНТ обяви, че на ветото не бива да се реагира "на инат". 

С уговорката, че не влиза в диалога кое поред вето налага държавният глава и действието върху законодателния процес, главният прокурор обяви, че трябва прецизиране на спорните текстове. И именно ветото на Радев върху тях може да се ползва за това.

Чисто процедурно обаче това би значело ГЕРБ и "Обединените патриоти" да не препотвърдят закона, а да го изменят. А това на практика би било съобразяване с искането на Радев. 

Сотир Цацаров също обясни, че не става дума за таен арест, защото от момента на задържането, широк кръг хора с някакво изключение, включително и адвокати, биха имали достъп до задържания.

"Проблемът е друг - уведомяването на конкретно определени лица, че лицето е задържано може да бъде отложено за определен срок. Това е разумно, но трябва да се прецезира нормата. Не може да се изключи семейството и близките му от кръга на уведомените лица. И не може да кажем, че прилагаме нормата за всички престъпления по Наказателния кодекс. Трябва да е за тежките престъпления, сред които безспорно е тероризма, организираните престъпни групи и др.", обясни Цацаров.

В приетия от управляващите текст прецизиране в кои случаи прокурорът може да отложи уведомяването на роднини за арест няма. 

По думите на Цацаров става дума за недообмислена правна техника. Заяви, че парламентът не трябва да реагира на инат - за преодоляване на президентското вето, а депутатите следва да направят разпоредбата работеща и служеща за разследванията, а не да нарушава правата на гражданите. Той изрично уточни, че не защитава нито президента, нито парламента,  а говори "правна гледна точка".

Оценката на обвинител №1 за работата на прокуратурата през годината пък прозвуча така: 

"От тази активност прокуратурата печели както приятели, така и врагове, едно последно социологическо проучване показа, че всичко онова, което се върши като разследване, се радва на одобрението на 83% от обществото. Що се отнася до враговете – подобни действия печелят повече и по-силни врагове. Но и ние ставаме по-силни така."

"Ефективността е една от най-важните думи, защото началото, в много случаи шумно и медийно, е от значение. От значение обаче е и как ще завършат всичките тези досъдебни производства. Целта не е само да започва, а да стигнем до атестата за добрата работа на държавното обвинение. А атестат за добра работа не може да бъде нищо друго, освен осъдителни присъди", каза още Цацаров пред БНТ.

Той посочи, че критиците на прокуратурата не се менят. „Съвсем скоро за тях удобната теза беше една – бездействаща прокуратура, сравнявана например с румънската. И сега, когато тя стана по-действаща, започва да се издига другата теза. Просто се променя зрителният ъгъл. И тези опорни точки са свързани с това, че едва ли не в действие е пусната една репресивна машина – на прокуратурата и на КПКОНПИ. Но хората са едни и същи, менят им се гледните точки. 

Критиките към обвинението, които са чести, Цацаров обясни накратко като "страх". 

Цацаров обяви, че няма амбиции да седне в председателския стол на Върховния касационен съд на мястото на Лозан Панов. И коментира, че единственият общ език, който може да се намери с върховния съдия е по задължение.

„Комуникирам с него само в рамките на закона като с ръководител на друга институция. Ние с него имаме съвсем различни ценностни системи. Защото ми е трудно да приема, че смисълът на неговите обществени изяви е само и единствено атаката към прокуратурата, но не виждам нищо друго. До настоящия момент аз съм чул само критики – и към прокуратурата, и към Народното събрание. Не съм чул от Панов нито една идея, ако някога успее да формулира такава, мнението ми за него може и да се промени“, каза още обвинител №1

Претендентите за поста главен прокурор ще бъдат подложени както на политически, така и на лични атаки. Цацаров посочи, че очаква оспорвана надпревара за свой наследник. „Но се надявам да бъде човек, който да запази независимостта на институцията“, каза още той.

Мандатът на Сотир Цацаров в прокуратурата изтича в края на 2019 г. 

Цацаров отново даде да се разбере, че не одобрява съвсем и всички текстове, предложени от Данаил Кирилов от ГЕРБ и Хамид Хамид от ДПС в антикорупционния закон. Напривер възможността агентите на КПКОНПИ да ходят с маски и качулки и да провеждат арести. "Това ще увеличи телевизионния екшън, но едва ли ще допринесе за ефективността", се разбра от позицията му.