„Новогодишното послание на президента започна с една абсолютно неадекватна част, в която той говори за починали, припомня, че част от хората са в недоимък и приключва с една малка спретната реклама на политическия проект на Ахмед Доган, защото призовава всички заедно да обединим усилията си, да не говорим за политика, а в духа на моралния кодекс на строителя на комунизма да забравим своите егоистични цели и да строим светлото бъдеще. Частта с критиките, която е най-силно политизираната, е може би най-адекватната от това кратко обръщение.”

Така оцени по Нова тв политоложката Румяна Коларова новогодишното обръщение на президента Румен Радев. Коларова е преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", "беше и секретар в администрацията на предишния държавен глава Росен Плевнелиев, както и министър на образованието в един от службените му кабинети.

Тя уточни, че речта се пише от началника на кабинета, но последната дума има президентът.

„В речта на Румен Радев скандалът е много съществен, защото виждате едно обединение на политическия проект, който Доган провъзгласи в своето предколедно обръщение и тук във финалната част чухме абсолютно същите идеи”, посочи тя.

Михаил Мирчев, социолог и кандидат-кмет на София от БСП на последните местни избори, обаче смята, че в речта няма нищо особено и обидно.

„Всички знаят за проблемите, с които завърши 2018 г., и за произвола, който беше законово институционализиран, за това, че нито един проблем не беше решен, за корупцията, за която целият свят обявява България за най-корумпирана държава. Какво изненадващо има”, коментира той.

Според Мирчев речта не е обвързана с казаното от Ахмед Доган.

„Доган в своята безпомощност подхвърли тезата за програмен кабинет, за да може той официално да започне да управлява с ГЕРБ, както досега. И сега, за да увеличим важността на Доган, завързваме за него и президента. Терминът „единение” е на президента от 3 месеца. Какъв Ахмед Доган, какви 5 лева”, аргументира се Мирчев.

Коларова репликира, че това е типичен олигархичен етикет, с който се търси унищожаване на междупартийната конкуренция.

„Много ми се иска на мен президентът Радев да нарече нещата с истинските им имена. България няма директни забележки за институционална ерозия, каквито има в Румъния, Полша, Унгария - ние такъв тип забележки нямаме от нашите европейски партньори”, каза Коларова.