Решението за търсене и проучване за нефт и природен газ ще бъде допълнено с условие, което забранява използването на неконвенционални методи. Това стана ясно след среща между служебния министър на околната среда Светлана Жекова и представители на ПП "Зелените". Целта на допълнителното условие е на възможно най-ранен етап инвеститорът да бъде ограничен да не използва въглищна газификация, фракинг и CBM технологии (екстракция на метан от въглищни пластове).

От МОСВ обещават, че няма да допуснат незаконосъобразни методи на проучване и след консултации с юристи ще допълнят Решение №28 с още едно условие, което да задължава фирмата-изпълнител да работи само по конвенционални технологии. "Зелените" са поискали министерството да публикува пълния текст на работния проект на „Парк плейс енерджи“ за блок Вранино-1 и сключения договор с фирмата. Срокът за допълване на решението е до вторник ( 9 септември), след изтичането му от партията ще обжалват ако не се появи новото условие. 

На брифинг вчера министър Жекова подчерта, че проектът "Вранино" включва само търсене и проучване за нефт и природен газ, и не става дума за въглищна газификация и фракинг. Въпреки уточненията и мнението на енергийния експерт Христо Казанджиев, че става въпрос за безопасна технология, която няма да навреди на околната среда, граждани и еколози са загрижени са притеснени от евентуални последици. 

В неделя в няколко града в страната ще се проведат протести срещу сондирането и търсенето на ценните горива в Добруджа. Природозащитниците са на мнение, че дори с поправки в решението, регионът не е защитен от работа по неконвенционални методи. Според Мариана Христова от "Гражданска инициатива за забрана на фракинга" в Добруджа са правени над 400 проверки за залежи от природен газ и ако е имало такъв, то той се е изпарил. 

"За пореден път ставаме свидетели на проява на некомпетентност на представители на управляващите институции, в случая на министъра на околната среда и водите, защото фирмата получила разрешение от министерството - „Парк Плейс Енерджи Корп" има за предмет на дейност и е специализирана в добиване на газ само по неконвенционални методи, които са забранени с мораториум от нашия закон.", каза още Христова.