САЩ са убедени, че Русия е извършила изпитание с крилатата ракета 9М729 на далечина повече от 500 км и на брифинга в сряда е предоставила неверни данни, съобщи ТАСС. Днес официален представител на посолството на САЩ в Русия коментира показаното на брифинга в сряда от министерствата на отбраната и на външните работи на Русия. На него бе изтъкнато, че ракетата лети на дължина под 500 км.

По думите на Андреа Калан, брифингът е бил "контролиран от Русия", което е позволило на "руската страна така да измени тактико-техническите данни и детайли, за да излезе, че ракетата съответства на Договора за съкращаване на ракетите със среден и малък обсег".

"Всички съюзници от НАТО са съгласни, че 9М729 не съответства на ракетния договор и че Русия съществено нарушава своите задължения по споразумението", обяви Калан.

Тя добави, че:

"Брифингът е имал за цел да скрие нарушенията и да създаде впечатление за прозрачност."

Калан е убедена, че "Русия нищо не може да направи - да покаже или да каже, с което да промени факта, че вече е било извършено изпитание на ракетата на далечина повече от 500 км в нарушение на ядрения договор".

"САЩ в писмен вид са показали на Русия какво трябва да направи, за да се върне към спазване на договора и да спаси същестувването му. На този етап само пълното и потвърдено унищожаване на ракетат 9М729 ще може да разреши проблема", коментира представителката на САЩ.

В сряда САЩ и останалите държави членки на НАТО демонстративно отказаха да участват в брифинга, на който бе показана ракетата.