Въпреки политическата и социална криза Венецуела изпрати 100 тона хуманитарна помощ в Куба. Приблизително същото количество американски помощи за Венецуела остават обаче блокирани на колумбийската граница, предаде ДПА.

Кораб на венецуелския военноморски флот пристигна в пристанището на Хавана с помощ за жителите, пострадали от силното торнадо, съобщи в Туитър венецуелското посолство в Куба, прилагайки снимка, посочва Франс прес.

В края на миналия месец кубинската столица беше връхлетяна от торнадо, което взе шест жертви и повреди хиляди къщи. Венецуелският кораб докара строителни машини и материали за възстановяване на пострадалите жилища.

"В трудни времена проявите на солидарност са двойно по-ценни", заяви в Туитър кубинският министър на външната търговия Родриго Малмиерка.

Капитанът на кораба каза пред кубинска медия, че помощта идва в момент, когато Венецуела е подложена на политическа и икономическа атака от САЩ.

Кубинският зам.-министър на външната търговия Антонио Карикарте благодари на Каракас за жеста и каза, че страната му подкрепя "венецуелското правителство и народ срещу вътрешната и външна акция за налагане на смяна на режима.

Междувременно около 100 тона храни, лекарства, хигиенни продукти и друга помощ са блокирани в приемен център в колумбийския пограничен град Кукута и не е ясно как тя ще бъде доставена през охраняваната от венецуелски войници граница.

Помощта беше изпратена по молба на обявилия се за временен президент на Венецуела председател на парламента Хуан Гуайдо, който казва, че тя ще бъде раздадена на близо 300 хилядите венецуелци, които изпитват остър недостиг от храни и лекарства.

Президентът Николас Мадуро, който вчера заяви, че "псевдохуманитарната помощ" е заговор за извършване на американска военна интервенция в страната му, обаче не възнамерява да допусне тази помощ през границата.

БТА