Британският външен министър Джеръми Хънт заяви, че историята ще осъди Обединеното кралство и Европейския съюз при лошо изпълнение на "Брекзит".

"Историята ще осъди и двете страни, ако допуснем грешки", заяви Хънт пред Би Би Си. "Ние искаме да останем най-добрите приятели на ЕС, което означава, че споразумението трябва да бъде прокарано по начин, по който да не се нарушат отношенията ни през следващите години", добави той.

Хънт допълни, че е бил постигнат прогрес през последните няколко дни.

"Все още има какво да се направи. Напълно е възможно да се постигне", заяви външният министър.

Камарата на общините отхвърли в средата на януари сделката на Тереза Мей с огромно мнозинство. На 12 март споразумението ще бъде отново подложено на гласуване, като все още не е решен въпросът за режима на границата с Република Ирландия.

Затова в Брюксел бе изпратен един от правителствените адвокати, за да се опита в последния момент да издейства отстъпка от ЕС. 

По програма Лондон ще напусне Съюза на 29 март. Ако на 12 март сделката на Мей отново бъде отхвърлена, на 13 март законодателите ще гласуват за напускане без сделка, а на 14 март - удължаване на срока за напускане.

За да се отсрочи "Брекзит" обаче ще бъде необходима и подкрепата на всичките останали 27 членки на ЕС. Френският президент Еманюел Маркон обяви в края на февруари, че би подкрепил удължаването на напускането само ако има ясно изразена цел.

"Ако британците се нуждаят от повече време, ще подкрепим молба за удължаване, ако тя е мотивирана от нови решения на британците", заяви президентът по време на съвместна пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел. "Но ние по никакъв начин няма да приемем едно удължаване без ясно виждане за преследваната цел. Както нашият преговарящ Мишел Барние каза - не се нуждаем от повече време, нуждаем се от решения", добави той.