При заплаха съдиите, прокурорите и следователите да имат физическа охрана, предвижда проект на наредба на правосъдното министерство, която трябва да бъде одобрен и от Висшия съдебен съвет. Под охрана могат да бъдат поставени и членове на семейството и близки на застрашения магистрат.

"Практиката показва, че често, за да се въздейства върху магистрат, се отправя заплаха именно към тези лица, с които той е в особено близки отношения. Охраната на такива лица ще се осъществява само, ако е възникнала заплаха във връзка с изпълнение на служебните задължения на съответния магистрат", аргументира се в доклад към проекта зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Специализиран съвет към министъра на правосъдието ще решава дали един магистрат има нужда от защита, а МВР и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) ще проверяват получените сигнали, а служители на Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство ще се осигуряват самата охранителна дейност. Решението за това дали един магистрат ще има охрана обаче ще се взима само след заповед на министъра на правосъдието.

В проекта, предложен от правосъдния министър Цецка Цачева не е записано, дали ще са необходими финансови средства за допълнителните функции на ГД „Охрана“ и дали трябва да се купуват нови специализирани автомобили, каквито имат например Националнатана служба за охрана (НСО). По Закон НСО се грижи за личната охрана на главния прокурор, а в наредбата не е посочено, дали тя ще бъде поета от ГД „Охрана“.

„Заплаха към съдия, прокурор или следовател може да бъде възприета лично, от други лица или от органи на държавната и местната власт.“, се казва в проекта.

При необходимост може да се иска и съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи, държавната или местната власт. А за осъществяването на лична физическа охрана ще се ползват служебни моторни превозни средства на ГД „Охрана“.

Описани са различни нива на оценка на заплахата и характеристика на риска – непосредствена, висока, значителна , средна, ниска и незначителна, като при конкретна информация на службите и дата на инцидента може да бъде назначена незабавна охрана.

Освен лична защита магистратът може да ползва и охрана на дома му от един, двама или цял екип служители на  ГД „Охрана“. Предвидена е и възможно застрашеното лице да откаже такава.

Общественото обсъждане на проекта приключва на 6 април тази година.