Министъртът на енергетиката на САЩ Рик Пери е одобрил шест разрешителни на компании да продават ядрени енергийни технологии на Саудитска Арабия, предаде днес Ройтерс.

Петролното кралство се очаква да обяви по-късно тази година на кого ще повери строителството на две атомни централи. САЩ са в конкуренция с Русия, Южна Корея и други държави кандидатки за поръчката, посочи агенцията.

Разрешителните са за предварителна работа по ядрени проекти, но не и за трансфер на оборудване в Саудитска Арабия, уточнява тя.

Ройтерс посочва, че според американски конгресмени ядреното сътрудничество с Рияд може да доведе до надпревара във въоръжаването в Близкия изток. 

Главният регионален съперник на Саудитска Арабия е Иран,  който имаше амбициозна ядрена програма до международното споразумение за ограничаването и за невоенни цели от 2015 г.

То позволи Техеран да се освободи от 12-годишните международни санкции. Вашингтон обаче ги възобнови, след като президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е казвал пред американската телевизионна верига Си Би ЕС, че страната му ще се сдобие с ядрено оръжие, ако Иран направи това.

Демократи в Конгреса искат от държавния секретар Майк Помпео да обяви публично имената на фирмите, които споделят ядрени технологии с Рияд и обвинява администрацията на Тръмп, че е заобиколила Конгреса, издавайки разрешения за това.