Водещата кандидатка за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши е получила забрана да напуска Румъния за 60 дни и да говори пред медиите за повдигнатите й обвинения за злоупотреба с власт и приемане на подкуп от Румънската следствена агенция. Това съобщава "Свободна Европа", цитирайки АФП.

В четвъртък тя се яви на на трето изслушване в агенцията. Разпитът продължи 6 часа. Според АФП тя е получила обвинение в подкуп, но няма потвърждение от съда. Кьовеши отхвърля обвиненията и нарича лъжливи свидетелските показания, по които е образувано производството.

След края на разпита бившата шефка на антикорупционната DNA съобщи на журналистите, че е получила забрана да говори пред медиите за повдигнатото й обвинение.

„Това е мярка, чиято цел е да ми затвори устата. Да сплаши всички нас в съдебната система, които си вършим работата“, каза Кьовеши.

"Предполагам, че някои хора са толкова отчаяни, че аз мога да получа поста (на европейски главен прокурор – б.р.), затова ми забраняват да говоря пред медиите.“

Лаура Кьовеши е кандидатът на Европейския парламент за новия пост на европейски главен прокурор. Съветът на ЕС предпочете французина Жан-Франсоа Бонер. В момента се провеждат неофициални преговори между двете институции, които трябва да определят кой ще е първият главен прокурор на ЕС, допълва медията.

Кьовеши бе начело на румънската дирекция "Антикорупция" (DNA) до миналата година, когато социалистическото правителство успя да я отстрани. Управляващите в Румъния предприеха редица мерки, които са определяни като отстъпление от постигнатото в съдебната реформа и борбата с корупцията, а прокурори образуваха досъдебни производства срещу... Франс Тимерманс и комисарката по правосъдието Вера Йоурова за уронване престижа на страната.

В четвъртък президентът Клаус Йоханис свика референдум по темата, който ще се проведе заедно с изборите за Европейски парламент на 26 май. Управляващата партия се противопостави на провеждането на референдума.

В последния месец хиляди румънци протестираха, след като правителството прие извънредна мярка, която ограничава независимостта на прокурорите. Това бе поредната от серията закононодателни промени, въведени от социалдемократите в Румъния, които предизвикаха въпроси от страна на ЕС относно върховенството на закона в страната.

ЕК иска от Букурещ честно участие на Кьовеши в изборната процедура

Европейската комисия призовава Румъния да осигури честно участие на Лаура Кодруца Кьовеши в процедурата за избор на главен прокурор на Европейския съюз.

Това заяви днес говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

„Комисията следи последните развития много внимателно. Важно е всички кандидати за европейски главен прокурор да получат честно отношение. Затова призоваваме румънските власти изцяло да спазват принципа на честно сътрудничество по тази процедура на подбор. Всички кандидати трябва да могат да участват във всички стъпи от процеса безпрепятствено“, каза Схинас.

Той припомни, че в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) Брюксел е изразявал дълбока тревога за независимостта на съдебната система в Букурещ.

„Със загриженост следим събитията в Румъния. Важно е страната да продължи реформите и да не отстъпва от дадените обещания, да се въздържа от действия, които биха уронили постигналия напредък в последните години“, изтъкна „гласът“ на ЕК.

Журналисти намекнаха, че румънските управници се присмиват на действията на Еврокомисията,като дори са завели дело срещу нейния първи зъм.-председател Франс Тимерманс – човека, отговарящ за върховенството на закона.

В отговор Схинас призна, че „се наблюдават събития, които влошават обстановката“.

„Имаме средствата за намеса, когато му дойде времето“, каза той.

Маргаритис Схинас съобщи още, че обвиненията срещу Тимерманс са оттеглени поради ипса на доказателства. Еврокомисарят е разговарял вчера по телефона с румънската премиерка Виорика Дънчила.

Нищо от случващото се обаче не пречи на работата на румънското председателство на Съвета на ЕС, обобщи Схинас. То дори успяло да отбележи рекордни постижения в успешното приключване на редица междуинституционални преговори.