Външните министри на страните от НАТО ще обсъдят на срещата си във Вашингтон допълнително повишаване на присъствието на алианса в Черно море, обяви генералният секретар Йен с Столтенберг.

Срещата е на 4 и 5 април. На нея ще бъде отбелязана 70-годишнината от подписването на Вашингтонския договор, който дава началото на Северноатлантическия пакт.

През 2018 г. кораби на НАТО са били в Черно море в продължение на 120 дни и това е повишение с 50 процента спрямо 2017 г., когато са били в района за 80 дни, изтъкна Столтенберг. Очаква се министрите тази седмица да одобрят допълнителни учения в Черно море. Домакин на подобно учение е Грузия, а следващото ще бъде в румънски води.

Предвиждат се също учения в черноморски пристанища, както и повишаване на обмена на данни между държавите от пакта и техните партньори. Ученията ще обхванат подготовката на военноморските и граничните сили.

Русия продължава да нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, а времето изтича, каза още генералният секретар. Той призова Москва да възстанови спазването на Договора и уточни, че НАТО не предвижда въвеждането на нови наземно разположени ракети в Европа

Министрите ще обсъдят следващите стъпки, свързани с възможността за официалното отпадане на Договора. На 2 февруари САЩ обявиха едностранно излизането си от него и подадоха шестмесечно предизвестие до Русия. Срокът изтича на 2 август. Вашингтон предприе тази стъпка в отговор на разработването и разполагането от страна на Москва на ракетна система 9М729.

За руската заплаха говори и Кей Бейли Хъчисън, посланичката на САЩ в НАТО. По време на видеоконферентна връзка с журналисти в Брюксел тя изтъкна, че Москва става все по-агресивна.

„Със сигурност част от нашите усилия ще бъде да видим как можем да укрепим отбраната в района на Черно море, а това е причинено от руската агресия в Украйна. Те (руснаците – б.р.) продължават да дестабилизират Украйна. Те продължават да окупират и да държат Крим, който е част от Украйна. (...) Ще извършваме повече наблюдения, ще има повече кораби на НАТО в Черно море“, каза Хъчисън.

Дипломатката очаква Конгресът на САЩ да одобри наесен присъединяването на Република Северна Македония към НАТО.