"Еврохолд България" официално е кандидат за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България. Съобщението, че холдингът е отправил обвързваща оферта за придобиване на активите на "ЧЕЗ Груп" бе разпространено днес. Преди седмица новината за участие на "Еврохолд" в сделката, но заедно с "Инерком" на Гинка Върбакова,  бе обявена от чешкия сайт "Лидове новини". 

Холдингът обаче ще участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати, става ясно от официалното съобщение. Сделката, ако има такава, "ще се финансира със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки".

"Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. Едновременно със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, "Еврохолд" разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж.", пише в съобщението.

"Еврохолд" планира увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции, от което очаква да набере 80 млн. евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери."

 

До избора на купувач за активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд България АД не може да разкрива повече детайли по темата, доколкото последните са конфиденциална информация, която може да увреди интересите на участниците в търга и акционерите на холдинга.

Сагата с това кой би бил купувачът на "ЧЕЗ Груп" се точи повече от година, след като първоначално чешката държавна компания ЧЕЗ подписа предварителен договор с фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова. След политически скандал, опит на правителството да влезе в сделката и съмнения около компанията на Върбакова, в крайна сметка Комисията за защита на конкуренцията не разреши на "Инерком" да купи ЧЕЗ. Фирмата обжалва пред съда, а делото предстои. КЗК отказа повторно да разглежда казуса, след като Върбакова излезе от част от фирмите си, свързани с производство на енергия, което бе един от аргументите за първия отказ на антимонополната комисия.

В съобщението на "Еврохолд" се посочва, че до избора на купувач от страна на чешкия собственик темата няма да се коментира от съображения за конфиденциалност.