Скандалът с имота и терасата на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, за която той твърди, че всъщност не е негова, ще се отрази на имиджа на органа, който го е избрал, а именно Народното събрание.

Това заяви пред Нова тв Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа Рисърч", след като вчера бе представено редовното й представително проучване на общественото мнение. Периодът на изследването съвпадна с разгара на сагата "Апартаментгейт".

"Всякакви подобни политически скандали винаги се отразяват най-силно на хората на изборни длъжности - за тях се гласува и за хората това е по-видимо. Кой избира КПКОНПИ – там ще се отрази, защото кой носи отговорност за избора, хората ще насочат внимание към парламента. Не можем да гадаем, но предложението е направено от някого и отговорността се носи от тези, които избират", смята Димитрова. 

По думите й премиерът Бойко Борисов е минимизирал ефекта от скандала с имотите на представители на ГЕРБ в лицето на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и зам.-министри, които подадоха оставки. Изследването регистрира отлив на доверие към управляващата партия в периода на изследването, но според Димитрова не може да се каже дали това е цялостна политическа оценка на скандала с апартаментите на висши функционери на ГЕРБ.

Според последните данни на "Алфа Рисърч" политическите нагласи се променят в посока на затваряне на ножицата на доверие между ГЕРБ и БСП, като разликата между двете партии е в рамките на статистическата грешка - под 1%. Димитрова добави, че върху резултатите от проучването са оказали влияние не само разследванията за покупки на жилища, но и други събития, между които протестите на медицинските сестри и опита за опрощаване на дългове на мюфтийството.

Минималната разлика между ГЕРБ и БСП може да се дължи на липсата на достатъчно силни дебати за европейския вот, но може да се дължи и на отдръпването на част от хората и нежеланието им да гласуват в тази политическа атмосфера, коментира Боряна Димитрова. Тя припомни, че според данните около 35% от избирателите заявяват, че няма да участват във вота на 26 май.

Изследването показва още мобилизация на избирателите на БСП, но без прилив на нови поддръжници. И в същото време известна дестабилизация на ГЕРБ, коментира социоложката.

Към момента БСП е по-мобилизирана - 80% от тези, които вече са решили да гласуват, ще отидат до урните, докато в ГЕРБ мобилизацията е около 2/3. При симпатизантите на формациите от стария Реформаторски блок до урните към момента се очаква да отиде всеки четвърти, обясни Димитрова. 

Според анализа на данните на "Алфа Рисърч" в момента е спекулативно да се правят прогнози за разпределение на евродепутатските места, защото нито ГЕРБ е отслабена прекалено, нито БСП е толкова силна.