Най-богатият човек в света Джеф Безос, който е основател и собственик на "Амазон", се развежда с жена си МакКензи, предаде Би Би Си.

Съгласно подписаното споразумение за развод по взаимно съгласие тя ще получи 4 процента от акциите на компанията, които се равняват на 35,6 милиарда долара.

Преди това Джеф Безос притежаваше 16,3 процента от акциите на "Амазон". Той ще задържи 75 на сто от тях, но МакКензи ще му прехвърли правото си на вот. 

Тя не предявява претенции към другите два успешни проекта на милиардера - вестникът "Уошингтън поуст" и компанията за космически полети "Блю Ориджин".

Джеф Безос написа, че е "благодарен на всичките си приятели и роднини...най-вече на МакКензи". 

"Тя е находчива, брилянтна и обичлива и ще очаквам в бъдеще да продължавам да се уча от нея", завършва бизнесменът.

Посланието на МакКензи в "Туитър" бе първото ѝ в социалната мрежа. В него тя заяви, че е благодарна за това, че процесът по развод най-накрая е приключил и благодари на бившия си съпруг за оказаната подкрепа. 

Джеф Безос основа "Амазон" през 1994 г., година след като се жени за съпругата си, която става един от първите служители в компанията му.

Миналата година "Амазон" генерира продажби на стойност 232,8 милиарда долара и това помогна на милиардера и семейството му да натрупат 131 милиарда долара, според списание "Форбс".

Сделката ще направи бившата съпруга на Безос третата най-богата жена в света.