Край белоруската столица Минск с помощта на изпратени от държавата кранове, булдозери и камиони премахнаха кръстовете, поставяни години наред в памет на жертвите на сталинските зверства.

Горският масив Куропати край белоруската столица е място за преклонение. Между 1937 и 1941 г. сътрудници на НКВД разстрелват тук между 40 000 и 200 000 души. Според радио "Свобода" паметта за жертвите десетилетия наред е била поддържана от обикновените граждани, а през 2018 г. активисти монтират десетки чисто нови кръстове.

Те обаче се виждат от Околовръстното на Минск, което явно особено дразни управляващата върхушка.

Във видеото по-горе се вижда несменяемият президент Лукашенко, който заявява:

"Ще приведем Куропати в порядък - бъдете сигурни! Така че да няма демонстрации с тези кръстове в периметъра. Защо сте наслагали там тези бели кръстове?! Какво - църквата ли ви позволи да го направите?! Това е демонстрация, а аз съм против такава демонстрация", заявява държавният глава.

Резултатът не закъснява... 

Така на 4 април властите премахват около 70 кръста, допълва "Свобода". След което най-"демократично"... заграждат мястото. Задържани са 15-има, които опитали да протестират.

Все пак на хората не е съобщено чие е нареждането за "обезкръстявнето" на Куропати.

Само преди дни пък немският "Тагесцайтунг" разказа как в тъжната местност от година функционира ресторантът “Хайде да похапнем!”. От месеци активисти организират протести срещу заведението в името на паметта на мъртвите. 

Куропати е печално място - не много по-различно за СССР, отколкото е Аушвиц за нацистка Германия.

В книгата "Речник на масовите убийства“ на Гунар Хайнзон (1998) четем:

"Недалече от Минск се появява онова ужасно място, 10-15 хектара голямо, което от стари времена се нарича Борд, или Куропати. Място на страшни масови убийства, една Кланица на 20-и век, която работи непрекъснато от 1937 до началото на войната 1941 (22.06.1941, немското нападение над СССР).

...Имаше много други човешки кланици от този вид в радиус край големите белоруски градове. От свидетелствата на очевидци и оцелели, е възможно само в Минск и околностите му да се открият 5 подобни места, които са служели по времето на Сталин за избиване на мъже и жени.

...1987 и 1989 Ю. Чмигальов и аз (белоруски историк) разпитвахме систематично десетки свидетели - до този момент успяхме да открием 170, и предприехме в Куропати разкопки.

...Убийствата са се провеждали всеки ден, без прекъсване: след обяда, вечерта и през нощта. Предвидените за избиване са натоварвани и транспортирани на камиони, разстрелвани са по групи, за по-ефективно, и след това са заравяни в огромни, дълбоки, общи гробове. Убийците са облечени с иниформите на НКВД."

(превод Весела Илиева).