Терористичната организация „Ислямска държава“ пуснаха трето видео с обезглавяване. Този път жертвата бе британецът Дейвид Хейнс.

Хейнс, баща на две деца и хуманитарен работник, се появи в края на предишното зловещо клипче, което показа убийството на американският журналист Стивън Сотлоф. Британецът е бил заловен миналата година в Сирия.

Външното министерство на Великобритания е работил усилено през нощта, за да потвърди съдържанията на последното видео от терористите. В него заложникът заявява, че премиерът на  Обединеното кралство Дейвид Камерън и външната политика на острова са отговорни за неговата екзекуция.

В отговор на видеото, снощи Камерън заяви в Туитър:

„Убийството на Дейвид Хейнс е акт на чисто зло. Сърцето ми е със семейството му, които са показали изключителен кураж и сила. Ще направим всичко, на което сме способни, за да заловим тези убийци и те да бъдат изправени пред правосъдието, колкото и време да отнеме.“

Министър-председателят се върнал на Даунинг Стрийт малко след полунощ и се очаква да води срещата на правителствената комисия за бързо реагиране „Кобра“ тази сутрин.

Президентът на САЩ Барак Обама също пусна заявление:

"Съединените щати решително осъждат варварското убийство на гражданина на Обединеното кралство Дейвид Хейнс от терористичната група ИД. Сърцата ни са със семейството на г-н Хейнс и гражданите на Великобритания. САЩ стои рамо до рамо тази вечер с нашия близък приятел и съюзник, в скръб, но и решителност“.

"Ще работим с Обединеното кралство и широка коалиция от нации от региона и света, за да изправим извършителите на този жесток акт пред съда, както и да разградим и унищожим тази заплаха към хората на нашите страни, региона и целия свят“ допълни още Обама.

Кой е Дейвид Хейнс?

Ето какво разказа за Дейвид брат му, Майкъл Хейнс:

Хейнс с 4-годишната си дъщеря.

"Дейвид беше като много от нас, просто едно момче. Роден е през 1970 г., родителите ни обичаха много и двамата, и детството ни беше съсредоточено около нашето семейство.

Когато му идваше подходящото настроение, беше животът и душата на компанията, а в други случаи, най-упоритият и дразнещ трън в задника. Той вероятно би казал същото  за мен.

Дейвид служи към ООН на Балканите, помагайки на хора в истинска нужда. Имаше много признания от хората в този регион. Помагаше на който се нуждае от помощ, незаависимо от расата, вярата или религията му.

През това време Дейвид стигна до решението, че хуманитарната помощ е това, което иска да прави в живота си.

Дейвид беше най-жив и най-ентусиазиран в ролята си на хуманитарен работник. Неговата радост и очакване за работата, която отиде да върши в Сирия, е за мен и семейството най-важният елемент от цялата тази тъжна история. Той беше и е обичан от цялото семейство, и ще ни липсва ужасно“

Дейвид е бивш военен, служил 11 години в армията, на пост в различни държави. Жени се за пръв път на 22, като има една дъщеря – тийнейджърка, която живее в Шотландия. Вторият му брак е с хърватка, от която има 4-годишно момиченце. Между 1999 и 2004 г. работи за немска НПО за възстановяването на изоставени селища и в помощ на бежанци след гражданската война в бивша Югославия. Работата му там води до бързо повишение, и години по-късно започва да работи като независим консултант с различни благотворителни организации.

В следващите години работи в Хърватска, Либия, Судан.

Видеото

В записа, озаглавен „Съобщение към съюзниците на Америка“, екстремистите заплашват да екзекутират още един британец, показан пред камерата. По подобен начин показаха журналистът Сотлоф на края на записът, където бе убит колегата му Фоли, и показаха Хейнс на края на видеото със Сотлоф.

Видеото започва със скорошен новинарски запис на премиерът Камерън, където той обсъжда външната политика на Великобритания срещу Ислямската държава.

След това кадрите показват мъж, стоящ на колене в оранжев гащеризон в пустинята. Думите му звучат като наизустен сценарий:

„Моето име е Дейвид Коуторн Хейнс. Искам да обявя, че държа теб, Дейвид Камерън, изцяло отговорен за моята екзекуция.

Ти влезе доброволно в коалиция със САЩ срещу Ислямската държава, както направи и твоят предшественик Тони Блеър, следвайки тенденцията сред нашите премиери, които не могат да кажат „не“ на американците. За съжаление ние, британските граждани, в крайна сметка ще платим за егоистичните решения на нашия парламент“

Терористът от ИД, с британски акцент, казва следното:

„Този британец ще трябва да плати цената за твоето обещание, Камерън, да въоръжиш Пешмерга срещу Ислямската държава. По ирония на съдбата той е служил десетилетие в същите тези Кралски Въздушни сили, които доставят тези оръжия.

Твоят зъл съюз с Америка, която продължава да удря мюсюлманите в Ирак, и наскоро бомбардира язовирът Хадита, само ще ускори твоето унищожение, и играейки ролята на послушно кученце, Камерън, просто ще въвлече теб и твоите хора в още една кървава война, която не можете да спечелите.

Видеото е пуснато часове след като семейството на Хейнс е пуснало директна молба към заловилите го, за да поискат връзка. Съобщението, пуснато в петък вечер,  разпространено от Външното министерство на Великобритания, е следното:

„Ние сме семейството на Дейвид Хейнс. Пращали сме ви съобщения, на които не сме получили отговор. Молим тези, които държат  Дейвид, да се свържат с нас“.

Все още няма данни за самоличността на втория британец на видеото.

Очаквайте подробности.