"Делян Добрев подава оставка като народен представител в 44-тото Народно събрание. Той е взел това решение след разговор с председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов.", съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

"С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля - не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени", коментира Добрев, цитиран от партията.

Той аргументира личния си акт и като знак на солидарност със своите колеги, които спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения.

Покрай сагата "Апартаментгейт" в сайта "Биволъ" се появи материал за покупки на имоти от т.нар. "дриймтийм" в Хасково, описан в стария скандал "Кумгейт". Става дума за имотни придобивки на хора, близки до депутата от ГЕРБ, които са в управлението на Хасково, разказва публикацията.

Това е вторият опит Добрев да си тръгне от Народното събрание. Той подаде оставка в разгара на скандала "Кумгейт", повдигнат тогава от говотелката на БСП и също народен представител от региона Елена Йончева. Съпартийците на Добрев обаче организираха безпрецедентна акция по "спасяването му" и нещо повече - гласуваха "против" волята на народния представител да подаде оставка. 

Историята, станала известна като "Не даваме Делян" (по думите на Цвета Караянчева - б.р.), стигна дори до Конституционния съд. Той на свой ред реши, че Народното събрание няма право да откаже на депутат да приеме оставката му. Решението - както всички решения на КС по закон, обаче важи в бъдеще време. Така Добрев остана на парламентарната банка, след като и сам размисли за въпросната оставка.

Така към момента равносметката за 8 април 2019 г. е три подадени оставки в ГЕРБ за ден. Втората е на зам.-областния управител на София-област Томи Николов. А третата - на кмета на Созопол Панайот Рейзи... която обаче се оказа не точно оставка. След като от пресцентъра на партията обявиха, че той напусна и кметския стол в морския град, самият Рейзи обяви пред БНР, че е напуснал само ГЕРБ, но не и кметското си място. 

Рейзи бе отстранен от съда от длъжност, докато тече разследването срещу него за длъжностно присвояване. Той обаче тогава обяви намерение да обжалва това решение на втора съдебна инстанция. Делото е насрочено за 16 април.

Откакто започна историята "Апартаментгейт" с публичните си постове се разделиха следните кадри на ГЕРБ - председателя на ПГ Цветан Цветанов, който обаче запази позициите си в ръководството на ГЕРБ, министърката на правосъдието Цецка Цачева, зам.министри на спорта и на енергетиката.