Article_top

"В мрака, почитаеми съдии, там в мъглата...  Няма ли някъде в мрака едни строителни - айде да не казвам чудовища, но хора, които са с уникална власт и пари и които тя - Иванчева - ги е карала: "Хайде тука градинки".

Макар че не знам дали е подходящо да съм поетичен - притеснението ме гони от адвокатската банка: на невинен човек да се искат толкова много години затвор!"

С тези лирични (но типични за стила му) отклонения адвокат Марин Марковски разнообрази течащите от часове финални пледоарии по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Както Клуб Z писа, след няколко часа говорене около обяд прокуратурата поиска наказание затвор "около средното", което означава около 20 години затвор и за тримата. Плюс глоби по 30 000 лв., конфискация на цялото им имущество, а на Иванчева и Петрова - и забрана да заемат обществени длъжности.

Марковски-старши днес обвини Александър Ваклин - предприемача, който подава сигнала и от който тръгва цялото дело, че "със сериозна мотивировка и помощ от своите колеги, и с помощта на некомпетентните институции сглоби тази история".

След като и двамата със сина му Димитър Марковски днес нарекоха показния арест на 17 април "уникален" и "репресия", Старши попита съда и залата:

"Да кажем - ако Иванчева и Биляна Петрова не бяха бутнати там с белезниците и свалянето им, с всичките грозни и мъчителни сцени... Ако полицаите бяха оставили колата да продължи? Защото те знаеха, че вътре има един кашон със 70 000 евро. И бяха тръгнали с колата да я прослеедят, да изчакат колата да спре, да изчакат да видят дали двете ще вземат парите? И в момента, в който ги вземат, да ги задържат – така се прави.

Защо полицаите не са изчакали? Защото не са знаели дали те ще вземат парите, които са вътре в колата".

Основните атаки на защитата бяха срещу Ваклин и странния факт, че през лятото жена му Полина Ваклин се среща с кметицата и "остава с усещането", че й искат подкуп.

(На въпросната среща прокуратурата твърди, че Иванчева пресмятала, че строителите печелят по около 200 евро чисто на метър. Затова било нормално да дават "и за нас" по 10 % - оттам идва исканата сума от 20 евро на кв/м разгъната застроена площ или РЗП. Затова обаче защитата твърди, че е искано да се вкарват като дарения в благоустрояване на общината, а да се взимат пари "и през ум не им минавало).

После Ваклин подава през декември жалба до Адмиистративния съд-София град (АССГ) срещу мълчаливия отказ на общината при въпросната забавена преписка, а също - и до главния архитект на Столична община. Защитата попита защо Ваклин и съпругата му - юрист, които знаят очевидно поресуалните си възможности, поне не изчакват резултата от Административиня съд, а предприемачът започва да търси съдействия и контакти, за да се свърже с ръководството на район "Младост".

Марин Марковски заяви, че у Ваклин се задействал "темперамент за съсипването на един човек".

"Защо пък да не бъде ударена? Защото тя (Иванчева) иска да има зеленина, не дава много бързо разрешения да се строи, от всички предприемачи иска да правят градинки. Има приложен към делото един списък на предпиремачи, които – айде да кажем – са рекетирани да дават площадки, да правят градинки! Това е "опасен човк" - той иска "Младост" да бъде зелен", каза Марковски.

В духа на твърдяното от защитата още от първите месеци на процеса, той настоя, че става въпрос за небрежност, и затлачване на общината с преписки по всякакви проблеми, както и за липса на администартивен капацитет, плюс обективни фактори  - като дълго отсътвие на главен архиткт на общината и други експерти.

"Да, професионалната небрежност, ако искате мързелът, бюрокрацията са грозни, но не са престъпления – както Ваклин пише", каза адвокатът.

Сред тезите на защитата бе и че след като столичният кмет Фандъкова може да делегира правомощия на районните кметове, тя също ги има (Фандъкова бе отказана за разпит от съда - нищо че защитата я искаше за свидетел, б.р.). Т.е. - че при проблеми винаги може да се кандидатства в Столична община оттам да извършат т. нар. обявявне или съобщаване - което фактически Ваклин чакал месеци наред.

"Това е – да иска Иванчева пари за нещо, което не зависи от нея.?! Защото обявявнето на тази преписка е все едно да се залепи афиш. Тя нито го разрешава, защото няма такова правомощие. Искането на 500 000 евро за нещо, което тя нищо не може да направи, освен да забави малко... Кметът на Богров може ли да иска 1 000 000 долара, ако мине през него газовият хъб? Щото там има много пари... Ами те ще му се изсмеят - щото от него нищо не зависи.

Не е логически издържано - не е свързано със здравия разум!"

Емануил Йорданов и Марин Марковски

В продължение на целия процесуален ден защитниците се занимваха с всеки детайл от обвиненито, включително и с тефтерчето, за което се твърди, че Иванчева "понеже много забравяла", си записвала изчисленията за подкупа в тефтерче.

(Експерти графолози се произнесоха в последните дни на съдебното дирене, че вътре има почерк също и от Петко Дюлгеров и още един, който може и да е негов, може и да не е, б.а.)

 

"Значи, тя от хората ще взима подкуп и ще ги записва в тефтерчето?! Аз, ако съм началник някакъв: кмет - извинете ме, но ми се въртят и по-високи длъжности - аз ще знам какво искам! Следователно, да се приеме, че тя не знае колко иска и да си записва в тефтерчето, е против здравия разум."

Марковски-младши пък акцентира пункт по пункт освен върху срещите на четиримата в различни формати, и върху друг основен коз на прокуратурата - намереното светещо вещество по Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Според адвоката по клиентката му няма фосфорециращо вещество върху пръстите или другите захващащи части, с които се пипат и броят пари. Такива има по носа, деколтето, меката част на лявата китка и вече вследстиве на това - по много места по колата, която тя е подкарала.

Марковски твърди, че Иванчева поисква листа да пише възражения срекщу обиска , листът й бива подаден от същите експерти, които са работели  с парите. И така химикалът се е пренесъл по мекото на китката - докато се подпира за да пише.

Другият вариант е - когато са били на маса в заведението "Марая" тримата с Петко Дюлгеров, той вече е получил белязаните пари от Ваклин и ги е пипал , за да отие своите 14 000 евро в тоалетната. После заедно с Иванчева и Петрова са пипали заедно прибори и чаши.

Всички защитници акцентираха и върху това - че отсъства бял лист А4, в който Ваклин доказано пъровначално предава 70 000 евро. Следващата "поява" на парите е зад шофьорската седалка на Иванчева при спирането й от КАТ пред Спортната палата - в кашонче от кафе "Илли".

Днес защитата на кметица и зам.-кметица на няколко пъти насочи вниманието към Петко Дюлгеров - че няма нито едно доказателство, че до двете подсъдими стига "обрата информация", докато Дюлгеров иска пари уж от тяхно име.

За сметка на това пък адвокатката на Дюлгеров заяви, че Ваклин съзнателно е искал да злепостави г-жа Иванчева...

"Налице е преднамерена обстановка и провокация към подкуп... Интересен е въпросът дали и каква роля играе Дюлгеров в тази ситуация - посредник, посредсвен извършител или помагач, или лице, което Ваклин използва за своите собствени цели."

Тя смята, че КПКОНПИ и Александър Ваклин съвсем преднамерено са използвали Дюлгеров за постигане на целите си, а именно - компрометиране на кметицата на "Младост".

Извън цялата сериозност на ситуацията, днес на няколко пъти залата избухва в смях. Например адвокат Марковски се позова:

"Колегата беше изключително обстоен и точен! Изивнявам се, че се познаваме..."

Тук се разсмя дори и стенографката, защото "колегата" е синът му Димитър, който говори преди него.

Един от адвокатите на Биляна Петрова - Емануил Йорданов, заяви, че в района са имали огромни интереси известни строителни компании като "Гаранти коза" и "Артекс" и как пък така на тях никой не им е правил спънки, а само на Ваклин поискали такава колосална сума.

"Ама Ваклин аз го чух в този ден. А  другите са много сериозни фирми - едната дори може да си позволи да продава апартаменти на преференциални цени", развесели залата Йорданов, визирайки "Артекс".

Той каза, че всички СРС са незаконни, защото КПКОНПИ е нямала основание да действа, при положение че на място прокуратурата ръкводи действията, както и не е имала право към тази дата КПКОНПИ да експлоатира СРС.

"По платното се разхождаха някакви маскирани лица - реплики на нинджи, нарушавайки най-малкото два норамтивни акта - НПК, защото както казахме, там КПКОПИ няма (в смисъл - че само прокуатурата ръководи процеса) и Закона за движение по пътищата", пошегува се мрачно Йорданов.

"Изправени сме пред един пиар процес, който ме кара да се срамувам от това, че съм юрист", каза още бившият министър.

Освен че делото приключва в ден - неделя, то е и в зала 5, където се гледаше първата мярка за неотклонение и откъдто кадрите с Иванчева и Петрова, оковани безпрецедентно зад стъклен "зверилник" - параван, обиколиха и западните медии.

На заседанието днес се срина една пейка с тримата седящи върху нея, които почти смачаха седящата отзад майка на Иванчева.

Предстои съдът да се произнесе.
Ключови думи
 

"В мрака, почитаеми съдии, там в мъглата...  Няма ли някъде в мрака едни строителни - айде да не казвам чудовища, но хора, които са с уникална власт и пари и които тя - Иванчева - ги е карала: "Хайде тука градинки".

Макар че не знам дали е подходящо да съм поетичен - притеснението ме гони от адвокатската банка: на невинен човек да се искат толкова много години затвор!"

С тези лирични (но типични за стила му) отклонения адвокат Марин Марковски разнообрази течащите от часове финални пледоарии по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Както Клуб Z писа, след няколко часа говорене около обяд прокуратурата поиска наказание затвор "около средното", което означава около 20 години затвор и за тримата. Плюс глоби по 30 000 лв., конфискация на цялото им имущество, а на Иванчева и Петрова - и забрана да заемат обществени длъжности.

Марковски-старши днес обвини Александър Ваклин - предприемача, който подава сигнала и от който тръгва цялото дело, че "със сериозна мотивировка и помощ от своите колеги, и с помощта на некомпетентните институции сглоби тази история".

След като и двамата със сина му Димитър Марковски днес нарекоха показния арест на 17 април "уникален" и "репресия", Старши попита съда и залата:

"Да кажем - ако Иванчева и Биляна Петрова не бяха бутнати там с белезниците и свалянето им, с всичките грозни и мъчителни сцени... Ако полицаите бяха оставили колата да продължи? Защото те знаеха, че вътре има един кашон със 70 000 евро. И бяха тръгнали с колата да я прослеедят, да изчакат колата да спре, да изчакат да видят дали двете ще вземат парите? И в момента, в който ги вземат, да ги задържат – така се прави.

Защо полицаите не са изчакали? Защото не са знаели дали те ще вземат парите, които са вътре в колата".

Основните атаки на защитата бяха срещу Ваклин и странния факт, че през лятото жена му Полина Ваклин се среща с кметицата и "остава с усещането", че й искат подкуп.

(На въпросната среща прокуратурата твърди, че Иванчева пресмятала, че строителите печелят по около 200 евро чисто на метър. Затова било нормално да дават "и за нас" по 10 % - оттам идва исканата сума от 20 евро на кв/м разгъната застроена площ или РЗП. Затова обаче защитата твърди, че е искано да се вкарват като дарения в благоустрояване на общината, а да се взимат пари "и през ум не им минавало).

После Ваклин подава през декември жалба до Адмиистративния съд-София град (АССГ) срещу мълчаливия отказ на общината при въпросната забавена преписка, а също - и до главния архитект на Столична община. Защитата попита защо Ваклин и съпругата му - юрист, които знаят очевидно поресуалните си възможности, поне не изчакват резултата от Административиня съд, а предприемачът започва да търси съдействия и контакти, за да се свърже с ръководството на район "Младост".

Марин Марковски заяви, че у Ваклин се задействал "темперамент за съсипването на един човек".

"Защо пък да не бъде ударена? Защото тя (Иванчева) иска да има зеленина, не дава много бързо разрешения да се строи, от всички предприемачи иска да правят градинки. Има приложен към делото един списък на предпиремачи, които – айде да кажем – са рекетирани да дават площадки, да правят градинки! Това е "опасен човк" - той иска "Младост" да бъде зелен", каза Марковски.

В духа на твърдяното от защитата още от първите месеци на процеса, той настоя, че става въпрос за небрежност, и затлачване на общината с преписки по всякакви проблеми, както и за липса на администартивен капацитет, плюс обективни фактори  - като дълго отсътвие на главен архиткт на общината и други експерти.

"Да, професионалната небрежност, ако искате мързелът, бюрокрацията са грозни, но не са престъпления – както Ваклин пише", каза адвокатът.

Сред тезите на защитата бе и че след като столичният кмет Фандъкова може да делегира правомощия на районните кметове, тя също ги има (Фандъкова бе отказана за разпит от съда - нищо че защитата я искаше за свидетел, б.р.). Т.е. - че при проблеми винаги може да се кандидатства в Столична община оттам да извършат т. нар. обявявне или съобщаване - което фактически Ваклин чакал месеци наред.

"Това е – да иска Иванчева пари за нещо, което не зависи от нея.?! Защото обявявнето на тази преписка е все едно да се залепи афиш. Тя нито го разрешава, защото няма такова правомощие. Искането на 500 000 евро за нещо, което тя нищо не може да направи, освен да забави малко... Кметът на Богров може ли да иска 1 000 000 долара, ако мине през него газовият хъб? Щото там има много пари... Ами те ще му се изсмеят - щото от него нищо не зависи.

Не е логически издържано - не е свързано със здравия разум!"

Емануил Йорданов и Марин Марковски

В продължение на целия процесуален ден защитниците се занимваха с всеки детайл от обвиненито, включително и с тефтерчето, за което се твърди, че Иванчева "понеже много забравяла", си записвала изчисленията за подкупа в тефтерче.

(Експерти графолози се произнесоха в последните дни на съдебното дирене, че вътре има почерк също и от Петко Дюлгеров и още един, който може и да е негов, може и да не е, б.а.)

 

"Значи, тя от хората ще взима подкуп и ще ги записва в тефтерчето?! Аз, ако съм началник някакъв: кмет - извинете ме, но ми се въртят и по-високи длъжности - аз ще знам какво искам! Следователно, да се приеме, че тя не знае колко иска и да си записва в тефтерчето, е против здравия разум."

Марковски-младши пък акцентира пункт по пункт освен върху срещите на четиримата в различни формати, и върху друг основен коз на прокуратурата - намереното светещо вещество по Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Според адвоката по клиентката му няма фосфорециращо вещество върху пръстите или другите захващащи части, с които се пипат и броят пари. Такива има по носа, деколтето, меката част на лявата китка и вече вследстиве на това - по много места по колата, която тя е подкарала.

Марковски твърди, че Иванчева поисква листа да пише възражения срекщу обиска , листът й бива подаден от същите експерти, които са работели  с парите. И така химикалът се е пренесъл по мекото на китката - докато се подпира за да пише.

Другият вариант е - когато са били на маса в заведението "Марая" тримата с Петко Дюлгеров, той вече е получил белязаните пари от Ваклин и ги е пипал , за да отие своите 14 000 евро в тоалетната. После заедно с Иванчева и Петрова са пипали заедно прибори и чаши.

Всички защитници акцентираха и върху това - че отсъства бял лист А4, в който Ваклин доказано пъровначално предава 70 000 евро. Следващата "поява" на парите е зад шофьорската седалка на Иванчева при спирането й от КАТ пред Спортната палата - в кашонче от кафе "Илли".

Днес защитата на кметица и зам.-кметица на няколко пъти насочи вниманието към Петко Дюлгеров - че няма нито едно доказателство, че до двете подсъдими стига "обрата информация", докато Дюлгеров иска пари уж от тяхно име.

За сметка на това пък адвокатката на Дюлгеров заяви, че Ваклин съзнателно е искал да злепостави г-жа Иванчева...

"Налице е преднамерена обстановка и провокация към подкуп... Интересен е въпросът дали и каква роля играе Дюлгеров в тази ситуация - посредник, посредсвен извършител или помагач, или лице, което Ваклин използва за своите собствени цели."

Тя смята, че КПКОНПИ и Александър Ваклин съвсем преднамерено са използвали Дюлгеров за постигане на целите си, а именно - компрометиране на кметицата на "Младост".

Извън цялата сериозност на ситуацията, днес на няколко пъти залата избухва в смях. Например адвокат Марковски се позова:

"Колегата беше изключително обстоен и точен! Изивнявам се, че се познаваме..."

Тук се разсмя дори и стенографката, защото "колегата" е синът му Димитър, който говори преди него.

Един от адвокатите на Биляна Петрова - Емануил Йорданов, заяви, че в района са имали огромни интереси известни строителни компании като "Гаранти коза" и "Артекс" и как пък така на тях никой не им е правил спънки, а само на Ваклин поискали такава колосална сума.

"Ама Ваклин аз го чух в този ден. А  другите са много сериозни фирми - едната дори може да си позволи да продава апартаменти на преференциални цени", развесели залата Йорданов, визирайки "Артекс".

Той каза, че всички СРС са незаконни, защото КПКОНПИ е нямала основание да действа, при положение че на място прокуратурата ръкводи действията, както и не е имала право към тази дата КПКОНПИ да експлоатира СРС.

"По платното се разхождаха някакви маскирани лица - реплики на нинджи, нарушавайки най-малкото два норамтивни акта - НПК, защото както казахме, там КПКОПИ няма (в смисъл - че само прокуатурата ръководи процеса) и Закона за движение по пътищата", пошегува се мрачно Йорданов.

"Изправени сме пред един пиар процес, който ме кара да се срамувам от това, че съм юрист", каза още бившият министър.

Освен че делото приключва в ден - неделя, то е и в зала 5, където се гледаше първата мярка за неотклонение и откъдто кадрите с Иванчева и Петрова, оковани безпрецедентно зад стъклен "зверилник" - параван, обиколиха и западните медии.

На заседанието днес се срина една пейка с тримата седящи върху нея, които почти смачаха седящата отзад майка на Иванчева.

Предстои съдът да се произнесе.

Коментари

Скалъпените лъжи на герберасткото

"правосъдие" лъснаха отдавна. знаем кога "оцапаха" двете жени - като ги кошариха. знаем, че парите са подхвърлени, знаем и от кого.

само че в тая държава олигархията е на власт, а мутросъдилищата, мутропрокуратурата и мутромилиционерите работят за нея.

затова на тия двете жени ще им се наложи да се борят вероятно чак до Страсбург, докато разни катили, които си топят патриотичните немити та.аци във вододайните зони по Рила ще ни строят небостъргачи и ще пълнят предизборните касички на продажни твари като Фандъкова.

Ама протести йок.

Калин

Вижте, няма какво хората да се правят на малоумници. Парите били подхвърлени, СРС-тата били изиграни от Народния театър, а отпечатъците по ръцете са от Извънземни. И стария изтъркан номер - има политическа поръчка.
Адвокатските еквилибристики няма да убедят хората, че това не си е едно класическо изнудване и една класическа корупция.
Утре ще си оставя колата с отворен багажник пред НДК, моля подхвърлете ми и на мен 250 000 евро после ме арестувайте. Ще ви чакам пред колата...
Нали не смятате, че хората, че са 80% дебили както се изрази червеното водорасло Иво Христов.

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Кога ще приключи ремонтът на „Графа“?