Европейският парламент предвижда разлика между БСП и ГЕРБ от една десета от процента на изборите за евродепутати следващия месец. Това сочат данни, разпространени от ЕП и основани на последните проучвания на общественото мнение у нас - от агенциите "Алфа рисърч" и "Медиана".

Според усреднените прогнози днес БСП би получила 32,8 на сто от подадените гласове, а ГЕРБ - 32,7 на сто. Това би довело до равен брой евродепутати от двете политически сили - по шестима. Останалите политически сили от България, които се очаква да излъчат евродепутати, са ДПС (2), както и ВМРО (1), коалиция "Демократична България" (1) и "Воля" (1).

"Атака", АБВ и НФСБ не се предвижда да имат места в ЕП, според представените данни. От втората половина на март у нас се наблюдава спад в подкрепата за ГЕРБ и ДПС и ръст при поддръжката за БСП, се посочва още.

Проучванията, използвани за пресмятането на прогнозираните места, не са поръчвани от ЕП, отбелязва институцията. Използвани са само данни от надеждни източници, се допълва в съобщението, пише БТА.